Κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα: Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελλ. Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Τον λόγο έχει ο κύριος Βολουδάκης.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το μείζων ζήτημα σε αυτό το νομοσχέδιο και αυτό που απασχολεί όλο τον κόσμο είναι αυτό της αναστολής των πλειστηριασμών και πιστεύω ότι έχετε φέρει μία ισορροπημένη ρύθμιση. Επιδέχεται βελτιώσεις και πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Χρειάζεται και υποστήριξη σε συγκεκριμένα σημεία για τα οποία θα μιλήσω. Πρέπει να πω ότι είναι βέβαιο πως κανείς μας, δεν θα ήθελε να νομοθετεί για πράγματα που έχουν οποιαδήποτε δυσάρεστη διάσταση. Στον πραγματικό κόσμο όμως, μετά την εκδίωξη των Πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο, δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθούν κάθε είδους δυσάρεστες συνθήκες σε μία κοινωνία. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να νομοθετούμε σε αυτό τον πραγματικό κόσμο και να εξισορροπούμε αντιτιθέμενες αντίρροπες δυνάμεις και αντιφατικές, μεταξύ τους, ανάγκες. Για παράδειγμα, προφανώς και πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, αλλά, πρέπει να δώσουμε και τη δυνατότητα σε αυτούς που δεν έχουν πάρει δάνειο, να πάρουν. Από τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών, γιατί, αυτά αναδιανέμουν οι τράπεζες.

Επομένως, με αυτή τη λογική είναι στη σωστή κατεύθυνση και η συγκεκριμένη ρύθμιση που έχετε φέρει. Θα ήθελα να σημειώσω κάποια ακόμα πράγματα. Καταρχάς, εγώ και όλοι μας, καλή τη πίστη πιστεύουμε αυτό που λέτε ότι το 90% των περιπτώσεων καλύπτεται από το νόμο, με τα όρια που έχετε θέσει, να μας δώσετε όμως και τα στοιχεία για να είναι σαφές σε όλους και να αποφύγουμε και συγχύσεις, γιατί η αλήθεια είναι ότι στον δημόσιο διάλογο στην πατρίδα μας λέγονται πράγματα με πολύ μεγάλη ευκολία και ελαφρότητα μπορώ να πω όσον αφορά τους αριθμούς. Πολύ συχνά, στην πολιτική κονίστρα οι αριθμοί θεωρούνται περιττοί να μπουν στην κουβέντα και ο καθένας μπορεί να μιλά δημιουργώντας μόνο εντυπώσεις. Για να μην αφήσετε αυτό να γίνει και επειδή, ειδικά η Αριστερά έχει μία συγκεχυμένη σχέση με τους αριθμούς και μπορεί να δημιουργεί συγχύσεις στην κοινωνία και για αυτό να μας δώσει τα στοιχεία.

Τα ειδικότερα θέματα, πολύτεκνοι. Πιστεύω ότι πρέπει να αυξηθεί και το όριο της αντικειμενικής αξίας της κατοικίας για τους πολυτέκνους, τουλάχιστον, σε ένα βαθμό που να δικαιολογεί τη στέγαση περισσοτέρων μελών σε μία οικογένεια. Για να είμαστε έτσι δίκαιοι, απέναντι, σε αυτούς που έχουν πολλά παιδιά και σε αυτούς που δεν έχουν. Εκεί που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ρύθμιση είναι καλό να γίνει και αυτό. Επειδή, γνωρίζω την προσπάθεια που κάνετε να ισορροπήσετε, διαχωρίζω τη σημασία της μίας από την άλλη ρύθμιση που λέω. Καλό θα ήταν να γίνει και το πρώτο που ανέφερα.

Ακόμα, απαραίτητο είναι να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τη δόση που πληρώνουν οι πολύτεκνοι. Αναφέρομαι στην παράγραφο 3 του άρθρου 2, στην οποία δεν υπάρχει πρόνοια και πρέπει να συμπεριληφθεί. Ειδικά δε, το κάνω ακόμα πιο συγκεκριμένο, για την περίπτωση των πολυτέκνων που είναι μέσα στο όριο του εισοδήματος των 15.000 ευρώ. Εκεί πρέπει να υπάρχει μία γενναία πρόνοια για τους πολυτέκνους γιατί πραγματικά σε αυτούς δεν περισσεύει ούτε το 10%. Πιστεύω ότι θα μπορέσετε να κάνετε κάτι και εφόσον έχετε και τα στοιχεία θα μπορέσουμε να δούμε όλοι ποια είναι η επίπτωση. Συνολικά και αν είναι κάτι το οποίο δεν αντέχεται από το σύστημα, πιστεύω ότι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθεί.

Αναφερόμενος στην ίδια παράγραφο, η κυρία Μανωλάκου είχε πει προηγουμένως, η διατύπωση όσον αφορά τους ανέργους μπορεί αν δημιουργήσει αμφιβολίες, λέτε «παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών». Πρέπει να γίνει σαφές ότι αυτό, δεν είναι για παράδειγμα στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας. Είμαι σίγουρος ότι το πνεύμα της ρύθμισης δεν είναι αυτό αλλά να το κάνουμε πιο ξεκάθαρο για να μην δύνεται καλόπιστα ή κακόπιστα η εντύπωση ότι, το βάλαμε έτσι δυνητικά και δεν προστατεύεται ο άνεργος. Ο άνεργος προστατεύεται 100% και πρέπει αυτό να είναι ξεκάθαρο και με τη διατύπωση του νόμου, νομοτεχνικά.

Κατά τα λοιπά, θα απευθυνθώ στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, όπως αναφέρονται και αυτοί σε εμάς. Ξέρετε, έχετε σηκώσει πάρα πολύ ψηλά τον πήχη όλης αυτής της ιστορίας. Έχετε κάνει πάρα πολλούς ανθρώπους να νομίζουν ότι όλοι θα ξεσπιτωθούν. Μην νομίζετε ότι μόνο εμείς έχουμε να υποστούμε τη βάσανο του να υποστούμε το τι γίνεται. Τώρα το έχουμε αυτό, σε λίγο θα έχετε εσείς να υποστείτε τη βάσανο, που περνάνε τώρα άνθρωποι, που τους κάνετε να ανησυχούν άδικα και θα σας πουν γιατί μας έβαλες να περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα, άδικα, ενώ δεν κινδυνεύει το σπίτι μας και δεν θα βγει στον πλειστηριασμό. Αρκετά με την πολιτική της δημιουργίας των εντυπώσεων.