Συζήτηση Επίκαιρης για καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας

Απάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών προς Μ.Βολουδάκη : Δεν πρόκειται να απορριφθούν κατάλοιπα του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο.

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με τη διαδικασία καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. Ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι τα χημικά δεν πρέπει να καταστραφούν πάνω σε πλοίο που θα πλέει στη Μεσόγειο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επικίνδυνο σε μια κλειστή θάλασσα. Επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ως τώρα δεν έχει υπάρξει επαρκής και υπεύθυνη ενημέρωση. Πολλοί πιστεύουν, σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι τα χημικά θα ριχτούν στη θάλασσα, και δεν είναι ευθύνη των πολιτών αυτή η σύγχυση ! Σε κάθε περίπτωση, πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η καταστροφή δε θα γίνει στη Μεσόγειο. «Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, αυτό επιτάσσει η κοινή λογική», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς της κυβέρνησης, απάντησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Δ.Κούρκουλας. Ο κ.Κούρκουλας, ανέφερε με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο ότι κανενός είδους κατάλοιπο της διαδικασίας δεν πρόκειται να απορριφθεί στη Μεσόγειο ή στο έδαφος. Τα κατάλοιπα θα αποτεθούν μακριά από τη Μεσόγειο, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο τόπος. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη διεθνής συμφωνία, οπότε το ζήτημα είναι σε εξέλιξη.

Στη δευτερολογία του, ο Μ.Βολουδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι έστω και τώρα διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να απορριφθούν χημικά ή κατάλοιπα της διαδικασίας στη Μεσόγειο. Τόνισε όμως ότι το θέμα δεν είναι λήξαν, καθώς το ζητούμενο είναι να μη γίνει στη Μεσόγειο η διαδικασία της εν πλω καταστροφής, έστω κι αν τα κατάλοιπα μεταφερθούν αλλού. Αυτό απαίτησε από την κυβέρνηση ο Μ.Βολουδάκης, με τον Υφυπουργό να διευκρινίζει ότι η κυβέρνηση το προσπαθεί, κι ότι σύντομα θα υπάρχουν νεώτερες ανακοινώσεις. Ζήτησε ακόμη ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την όλη διαδικασία, γιατί δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. Επιπλέον ζήτησε να υπάρχει συμμετοχή ελλήνων παρατηρητών στη διαδικασία και γενικότερα παρακολούθηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αναλυτικά εδώ τα πρακτικά από τη συζήτηση στη Βουλή

Βίντεο από τη συζήτηση στη Βουλή εδώ