Ομιλία στην Ολομέλεια – Τροπολογία για το πόθεν έσχες βουλευτών

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πατρίδα μας αποκτά για πρώτη φορά κωδικοποιημένη νομοθεσία για τη μετανάστευση και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ένα σύνθετο και διαρκώς μεταλλασσόμενο πρόβλημα δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται με διατάξεις νόμου διάσπαρτες, τις οποίες ακόμα και οι ειδικοί δεν μπορούν να αναλύσουν και να εφαρμόσουν.

Εκπλήσσομαι από τη συζήτηση, διαπιστώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατ’ εξοχήν επιμένει να επικεντρώνει την κριτική του σε μία ανάλυση ατυχημάτων είτε στο Φαρμακονήσι είτε στη Μυτιλήνη.

Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους αν υπάρχει κάποια μεταναστευτική νομοθεσία που μπορεί να αποκλείσει τα ατυχήματα. Μπορείτε να συνδέσετε κάπως τα ατυχήματα και την αντιμετώπισή τους με τη μεταναστευτική νομοθεσία; Μπορείτε να πείτε κάτι που να συνδέει τέτοια ατυχήματα με τον κώδικα που έρχεται προς ψήφιση σήμερα;

Κάποτε πρέπει σε αυτήν την Αίθουσα να μιλάμε επί του συγκεκριμένου: ποια διάταξη φέρνει ποιο αποτέλεσμα, όχι μόνο να προσπαθούμε να διεγείρουμε τα συναισθήματα όσων μας ακούνε. Γιατί, ξέρετε, εσείς το κάνετε θέλοντας να διεγείρετε τα ανθρωπιστικά αισθήματα των πολιτών απέναντι στους μετανάστες, αλλά κάποιοι άλλοι με την ίδια λογική προσπαθούν να διεγείρουν τα ξενοφοβικά συναισθήματα.

Μην πέφτετε σε αυτήν την παγίδα, γιατί η οργανωμένη πολιτεία οφείλει με τη νομοθεσία της –και αυτό κάνει σήμερα η Κυβέρνηση- να λειτουργεί με τρόπο που δεν επιτρέπει ούτε την ξενοφοβία και το ρατσισμό, αλλά ούτε και φαινόμενα «τύπου Υπατίας», όπου εσείς, δικά σας στελέχη προσπάθησαν να κινητοποιήσουν εκατοντάδες μετανάστες για να εκβιάσουν, παράνομοι όντες, νομιμοποίηση. Άρα, να προσέχουμε για τι μιλάμε και τι λέμε, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ένα τόσο σύνθετο θέμα.

Ο περιορισμένος χρόνος δεν μου επιτρέπει να πω περισσότερα γιατί θα ήθελα να μιλήσω για την τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με το «πόθεν έσχες» και για μία δική μου τροπολογία πάνω στο ίδιο θέμα. Η τροπολογία του Υπουργού δίνει παράταση στη διαδικασία του αναδρομικού ελέγχου των «πόθεν έσχες» όσων είχαν δημόσια αξιώματα από το 1974 και μετά και επιφέρει και ορισμένες άλλες διαδικαστικές αλλαγές.

Εγώ να δεχτώ αυτό που είναι και η αιτιολόγηση της τροπολογίας, ότι το μεγάλο βάθος χρόνου και το μεγάλο εύρος των προσώπων που ελέγχονται καθιστούν απαραίτητες αυτές τις αλλαγές. Να το δεχτώ. Πράγματι είναι και πολλά τα χρόνια και πάρα πολλά τα πρόσωπα. Ενδεχομένως είναι λίγες χιλιάδες τα πρόσωπα. Δεν ξέρω αν έχουν μετρηθεί ακόμα. Από την άλλη, δεδομένων των συνθηκών στην κοινωνία σήμερα, δεν μπορούμε να περιμένουμε να ολοκληρώσουν οι υπηρεσίες τις διαδικασίες αυτές και δεν ξέρω και αν η παράταση που δίνεται με την τροπολογία θα φτάσει.

Κατέθεσα μία τροπολογία –και σας καλώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τη δεχθείτε-, που φέρνει τρεις προσθήκες στο θεσμικό πλαίσιο:

Πρώτον, ξεχωρίζει εμάς, τους εν ενεργεία Βουλευτές, και μας βάζει σε κατά προτεραιότητα έλεγχο. Κατά μία έννοια μας αδικεί, επειδή μας βάζει σε πρόσθετες υποχρεώσεις έναντι των υπολοίπων, αλλά νομίζω ότι αυτό οφείλουμε –εντός εισαγωγικών- να το «υποστούμε» γιατί εμείς είμαστε που δεχόμαστε και την κριτική, εμείς είμαστε που εκπροσωπούμε αυτήν τη στιγμή τους Έλληνες πολίτες, οι τριακόσιοι εν ενεργεία σήμερα Βουλευτές.

Για εμάς, λοιπόν, τους τριακόσιους εν ενεργεία Βουλευτές, τι προτείνω; Έχω επισυνάψει στην τροπολογία έναν πίνακα –θα τον δείτε- που είναι πάρα πολύ απλός πίνακας και ο οποίος απεικονίζει περιουσιακές μεταβολές και μόνο, από την πρώτη στιγμή που είχαμε οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα ως την τελευταία.

Παίρνοντας το πρώτο «πόθεν έσχες» που καταθέσαμε υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και το τελευταίο, το πιο πρόσφατο κάθε στιγμή, βρίσκουμε τις διαφορές. Είναι τέσσερα πράγματα. Είναι πάρα πολύ απλό. Για τους περισσότερους από εμάς σε μισή σελίδα -και λιγότερο- χωρούν αλλαγές σε ακίνητα, σε μετοχές ή ομόλογα, σε καταθέσεις και σε αυτοκίνητα.

Αυτά ενδιαφέρουν τους πολίτες. Αυτά μας λένε κάθε φορά, δηλαδή λένε «δεν μας ενδιαφέρει τι έχετε, αλλά πότε και πώς το αποκτήσατε». Αυτό δεν λένε οι πολίτες; Αυτό λοιπόν είναι πάρα πολύ εύκολο να απαντηθεί.

Λέω και κάτι ακόμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ελέγξουν οι υπηρεσίες τις δηλώσεις μας ή τους πίνακες. Αυτό τον πίνακα –που άλλωστε θα πρέπει να προκύπτει από τα ήδη ελεγμένα «πόθεν έσχες», στην πρώτη του κατάθεση- να δεσμευτούμε όλοι, από μόνοι μας, ότι θα τον δημοσιεύουμε τρεις μήνες –εγώ το λέω ενδεικτικά στην τροπολογία, θα μπορούσε να συζητηθεί και οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία- από τη δημοσίευση της τροπολογίας, αν ψηφιστεί, για να είμαι ακριβής.

Στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής να αναρτηθεί ένας τόσο απλός πίνακας, όσο θα δείτε στο επισυναπτόμενο υπόδειγμα της τροπολογίας μου, που θα δείχνει ποιες ήταν οι περιουσιακές μεταβολές, πριν τον έλεγχο. Αν, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, οποιοσδήποτε από εμάς φανεί να έχει δηλώσει οτιδήποτε ανακριβώς, θα υφίσταται τις ίδιες συνέπειες που υφίσταται ο καθένας για ανακριβή δήλωση και για αυτή που ελέγχεται σήμερα και δημοσιοποιείται μετά τον έλεγχο.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Οι εχθροί της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού –και το ξέρετε πολύ καλά- δείχνουν με το δάκτυλο τα φαινόμενα της διαφθοράς, του παράνομου πλουτισμού και λένε «όλοι ίδιοι είναι». Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και το ξέρετε. Και οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε άδικη κριτική γι’ αυτό.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχόμαστε αυτό. Πρέπει αυτό να τελειώσει. Είναι στο χέρι μας, είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να υπερασπίσουμε ο καθένας την προσωπική του τιμή και υπόληψη, αλλά και να υπερασπίσουμε με αυτόν τον τρόπο την τιμή και την υπόληψη του κοινοβουλευτισμού.

Γι’ αυτούς τους λόγους σάς καλώ, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να κάνετε δεκτή αυτήν την τροπολογία. Δηλώνω δε ότι ανεξαρτήτως του αν γίνει δεκτή ή όχι σήμερα η τροπολογία, εγώ προσωπικά στην ιστοσελίδα μου, την ερχόμενη εβδομάδα θα αναρτήσω τον πίνακα αυτό.

Σας ευχαριστώ.