Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου αδικήθηκε σήμερα από τη συγκυρία. Βέβαια, δεν έχω δει προσωπικά το επίμαχο βίντεο και δεν μπορώ να εκφράσω άποψη γι’ αυτό.
Δεν μπορώ να μην επισημάνω, όμως, κάτι σύνηθες σε αυτήν την Αίθουσα και στον πολιτικό διάλογο στην πατρίδα μας τα τελευταία τρία-τέσσερα κρίσιμα χρόνια: Την απώλεια του μέτρου. Εάν κάποιος κρατικός λειτουργός έχει μια ευθύνη, βαριά ευθύνη, οσοδήποτε βαριά, αυτό αυτομάτως δεν μπορεί κάθε στιγμή να προκαλεί προσπάθειες ανατροπής της πορείας της χώρας, αλλαγής της πορείας της χώρας.
Ακούγοντας ιδιαίτερα τον Αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων λίγο πριν, αυτό το οποίο μου έκανε κατάπληξη είναι πώς συντίθενται όλα, τα πάντα, από ιστορίες παλιές που αφορούν τα CDS και οικογένειες με τις οποίες ο Αρχηγός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε συγκρούσεις, μέχρι το σημερινό περιστατικό διά μέσου του μνημονίου και τού τι έχει υποστεί ο Έλληνας πολίτης κι όλα αυτά και με ορισμένες ουρές για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Ξέρετε τι δείχνει όλο αυτό; Η απώλεια του μέτρου κι αυτή η προσπάθεια της συνθέσεως των πάντων για μένα δείχνει κάτι πάρα πολύ ξεκάθαρο. Η χώρα τις τελευταίες ημέρες άλλαξε σαφέστατα ταχύτητα. Μπήκε σε μια νέα περίοδο. Αυτοί οι οποίοι έχτισαν πολιτική παρουσία, αυτοί οι οποίοι έχτισαν ολόκληρα καινούργια προφίλ –γιατί οι περισσότεροι είναι και του πολιτικού χώρου του συμβατικού, να το πω έτσι, των παλαιοτέρων κομμάτων- αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι σήμερα νιώθουν ότι χάνουν το ρόλο τους. Το βλέπει κανείς αυτό και στον λόγο του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πριν από λίγο, το είδαμε και στις σπασμωδικές κινήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το Σαββατοκύριακο στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και με τα μετέπειτα συμβάντα γύρω από τις προτάσεις μομφής κι όλα αυτά. Να μη χάσουμε το μέτρο.
Πρέπει, δε, να σας πω ότι επειδή εδώ φθάσαμε με πολύ κόπο, με πολύ προσπάθεια και με θυσίες του ελληνικού λαού, εμείς οι οποίοι προσπαθούμε -και ως τώρα το καταφέραμε- να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια, να την κρατήσουμε μία χώρα νοικοκυρεμένη, δημοκρατική, στην καρδιά της Ευρώπης, σας πληροφορώ ότι είμαστε αποφασισμένοι ό,τι και να γίνει, να συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και δεν πρόκειται να αφήσουμε το οποιοδήποτε τυχαίο γεγονός και το οποιοδήποτε ενδεχόμενο λάθος, εσφαλμένη ενέργεια ή οτιδήποτε οποιουδήποτε προσώπου να επηρεάσει την πορεία αυτή.
Τώρα, θα ήθελα να αναφερθώ πολύ σύντομα στα ζητήματα του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο σας, κύριε Υπουργέ, αδικείται από τη συγκυρία, γιατί έχετε πολλές θετικές διατάξεις σχετικά με τα τουριστικά πλοία και όλα αυτά τα οποία αφορούν τις διαδικασίες της λειτουργίας τους, των αδειοδοτήσεων κ.λπ.. Είναι επόμενο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που συζητείται σήμερα, στην πραγματικότητα να κυριαρχηθεί και από το τι συμβαίνει με την απεργία της ΠΝΟ και ειδικότερα τι συμβαίνει στα νησιά. Και μιλώ ακόμα πιο ειδικά για την Κρήτη.
Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο, είναι απαραβίαστο. Δεν το συζητάμε αυτό. Πρέπει, όμως, να δούμε και ορισμένα πράγματα, γιατί το Σύνταγμα και οι νόμοι δεν είναι για να ερμηνεύονται από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ερμηνεύονται από τους ανθρώπους που ζουν μέσα στην κοινωνία και στην πραγματική ζωή.
Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, η ΠΝΟ να επιλέγει να κάνει πολυήμερες απεργίες κάθε φορά που οι αγρότες έχουν σωρευμένη παραγωγή για να στείλουν στην Αθήνα. Στην Κρήτη αυτό το έργο το βλέπουμε κάθε χρόνο. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, λίγο πριν το Πάσχα έχουμε πάντα το φαινόμενο αυτό.
Τι συμβαίνει σήμερα στην Κρήτη, επειδή βοήθησε και ο καιρός; Είναι γεμάτα τα συσκευαστήρια των κηπευτικών, έχουν ωριμάσει τα κηπευτικά στα θερμοκήπια και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα κόψουν. Και οι άνθρωποι καταστρέφονται. Τι έχετε να πείτε αναρωτιέμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους ανθρώπους αυτούς;
Άκουσα με πραγματική κατάπληξη, συνάδελφο από την Κρήτη πριν από λίγο στο Βήμα να λέει ότι οι αγρότες της Κρήτης στηρίζουν τον αγώνα της ΠΝΟ και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, και εμείς δήθεν προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε κάποιου είδους κοινωνικό αυτοματισμό. Σοβαρολογείτε; Δεν είναι παρών τώρα ο κύριος συνάδελφος, αλλά αναρωτιέμαι αν τα είπε αυτά στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Διότι εγώ δεν μπορώ να φανταστώ -επειδή μιλώ όλες αυτές τις ημέρες με αγρότες της Κρήτης- ότι υπάρχει κάποιος που λέει πως ό,τι κάνει η ΠΝΟ είναι καλά καμωμένο.
Εδώ έχουμε ένα θέμα γιατί το δικαίωμα του εργαζόμενου να απεργήσει, δεν μπορεί να σημαίνει ότι έχει και δικαίωμα να εκβιάσει την κοινωνία ή οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα. Γιατί αυτό βλέπουμε να συμβαίνει τώρα. Και αυτό δεν μπορεί παρά να το αντιμετωπίσει η πολιτεία.
Η προσπάθεια που κάνετε στο άρθρο 25, με το πλοίο ασφαλείας, προφανώς είναι μία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Το ζητούσαν πολλά χρόνια οι αγρότες της Κρήτης. Πιστεύω ότι μπορεί να δώσει μία λύση. Χρειάζεται και προσοχή, γιατί ασφαλώς δεν μπορούμε να δημεύουμε περιουσιακά στοιχεία. Θέλει λοιπόν προσοχή αυτό. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνετε και περαιτέρω βελτιώσεις στη διατύπωση, ώστε να μην υπάρχει αυτή η διάσταση. Χρειάζεται προσοχή και για να μην γίνει καταστρατήγηση του δικαιώματος απεργίας και για να μην ευνοηθούν, ενδεχομένως, ξένες σημαίες έναντι της ελληνικής στα πλοία και στα νησιά μας. Όμως, σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση που ζούμε.
Ξέρετε, αυτήν τη στιγμή οι αγρότες της Κρήτης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μεταφοράς που σας έλεγα. Σε λίγο, αν όλα πάνε καλά και λυθεί η απεργία, λόγω του προβλήματος που προέκυψε τις ημέρες αυτές και της αδυναμίας να διοχετεύσουν εμπορεύματα στην αγορά, παθαίνουν και κάτι άλλο: Τα κηπευτικά εμπορεύματα φθάνουν μαζεμένα στην αγορά της Αθήνας και πέφτουν δραστικά οι τιμές. Και πρέπει εδώ να είναι και οι αρχές του Υπουργείου Ανάπτυξης σε επιφυλακή για να μην υπάρχει και παραβίαση της νομοθεσίας της αγοράς γύρω από αυτό. Διότι οι αγρότες της Κρήτης πουλούσαν πριν λίγες ημέρες ενενήντα λεπτά τις ντομάτες και τώρα τους ζητάνε σαράντα λεπτά, όπως πληροφορούμαι, γιατί βέβαια στην αγορά λειτουργεί ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Εξαφανίστηκαν για ένα διάστημα τα προϊόντα, τώρα έρχονται μαζεμένα και δεν μπορούν να κρατηθούν οι τιμές σε ένα επίπεδο αξιοπρεπές για τον αγρότη.
Θα πρέπει λοιπόν οι συνάδελφοι οι οποίοι λένε αυτά τα ωραία λόγια για το ιερό δικαίωμα της απεργίας, να δουν και την άλλη πλευρά, την πλευρά του αγρότη.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω μία σύντομη αναφορά και σε ένα άλλο θέμα, τον αλιευτικό τουρισμό. Διευκολύνετε αρκετά τη διαδικασία της λειτουργίας μιας μικρής επιχείρησης, ενός σκάφους που θα λειτουργεί σαν αλιευτικό-τουριστικό. Όμως, κύριε Υπουργέ, εδώ δεν έχει υπογραφεί ακόμα η κοινή απόφαση η δική σας, της Υπουργού Τουρισμού και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την αδειοδότηση. Σας έχω καταθέσει ερώτηση. Εσείς μου απαντήσατε –όπως μου απάντησε και η Υπουργός Τουρισμού- ότι είναι η πρώτη ευθύνη, σύμφωνα με τον νόμο, επισπεύδον με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μου απάντησε ακόμα. Παρήλθε η προθεσμία και έχω καταθέσει ξανά την ερώτηση ως επίκαιρη.
Εδώ υπάρχουν ψαράδες που μπορούν να βγάλουν ένα μεροκάματο ακόμα, να προσλάβουν ενδεχομένως έναν εργαζόμενο ακόμα, να δημιουργήσουν εισόδημα και θέσεις εργασίας στις τουριστικές περιοχές. Έπρεπε τώρα που αρχίζει η σεζόν να ήμασταν έτοιμοι και να αδειοδοτηθούν για να μπορούν να λειτουργούν. Ακόμη όμως δεν μπορούν, παρ’ όλο που ο νόμος ψηφίστηκε τον Αύγουστο. Δεν είναι δική σας υπαιτιότητα αυτό.
Κύριε Υπουργέ, αυτό δεν είναι δική σας υπαιτιότητα. Άλλο Υπουργείο είναι το επισπεύδον. Όμως, επειδή πρέπει κι εσείς να υπογράψετε, σας παρακαλώ να ασκήσετε τη μέγιστη δυνατή πίεση στο υπεύθυνο Υπουργείο, ώστε η υπόθεση αυτή να προχωρήσει.
Σας ευχαριστώ.