Ομιλία Μ. Βολουδάκη στην Ολομέλεια για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2015-2018

Eυχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σύνθετο ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και είναι εύκολο να οδηγήσει σε συγχύσεις όσους παρακολουθούν μέρος της κουβέντας και δεν μπορούν να εμβαθύνουν στο τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι όμως και πάρα πολύ εύκολο να πει κανείς στην περίληψη του τι είναι αυτό το μεσοπρόθεσμο.

Κατ’ αρχάς, σε αυτό το μεσοπρόθεσμο, επειδή δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, δεν νομοθετούμε τίποτα ούτε μέτρα ούτε επιβαρύνσεις ούτε ελαφρύνσεις. Σε αυτό το μεσοπρόθεσμο αποτυπώνονται οι αριθμοί που προκύπτουν από το τι έχει νομοθετηθεί έως τώρα. Τι είναι αυτό που προκύπτει;

Προκύπτει ότι με την πορεία που έχουμε χωρίς ουσιώδεις μεταβολές στα βασικά μεγέθη που απασχολούν τους πολλούς, στους μισθούς, στις συντάξεις, στους φόρους, χωρίς βασικές αλλαγές, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις επιτυγχάνουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απαραίτητα για το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, που με τη σειρά του είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης της χώρας.

Αυτό έχει προβλεφθεί εδώ και πολύ καιρό. Ήταν η δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά προς τους Έλληνες πολίτες, που με το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να την υλοποιήσει. Πριν από ένα χρόνο και κάτι, στα τέλη του 2012, λοιδορούσατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2013 και λέγατε ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα επετεύχθη, και αύριο τριακόσιες χιλιάδες οικογένειες θα λάβουν μέρισμα από το πλεόνασμα αυτό.

Μετά αρχίσατε να κάνετε προβλέψεις λίγο περισσότερο βραχυχρόνιες, αλλά ούτε αυτές σας βγήκαν. Στο τέλος του 2013, προβλέψατε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δεν θα εκτελεστεί και ότι τον Μάρτιο θα είχαμε αναθεώρηση. Δεν την είχαμε. Πέσατε και εκεί έξω στην πρόβλεψη τριμήνου.

Τελευταία είχα προσωπική εμπειρία αποτυχίας προβλέψεως του επιτελείου σας σε ορίζοντα εβδομάδος. Είχα συζήτηση με τον καλό συνάδελφο και συντοπίτη, τον κ. Σταθάκη, σε τηλεοπτικό κανάλι την ημέρα της εξόδου στις αγορές. Είπα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού και ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα σκίσει τα βιβλία του και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Μια εβδομάδα μετά διαψεύστηκε. Δεν ξέρω αν έσκισε τα βιβλία του. Αν θα μιλήσει αργότερα, φαντάζομαι ότι μπορεί να μας το πει αυτό.

Μια εβδομάδα μετά είχαμε την έκδοση των εντόκων γραμματίων του δημοσίου που είχαν 0,7% επιτόκιο χαμηλότερο από ό,τι είχε επιτευχθεί ένα μήνα πριν. Βέβαια, αυτό ακολουθήθηκε και από τη δυνατότητα των επιχειρήσεων, τραπεζών, κλπ, να εκδίδουν ομόλογα, επιβεβαιώθηκε από την είσοδο σημαντικών κεφαλαίων για τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, κ.λπ.. Άρα, λοιπόν, το νοικοκύρεμα είναι προϋπόθεση της ανάκαμψης και σε αυτόν το δρόμο μπαίνουμε σιγά – σιγά.

Ποια είναι τώρα η κριτική; Η Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικά με τον αντιπολιτευτικό του λόγο, ρέπει προς κάποιας μορφής λογοτεχνία. Αντιμνημονιακό λυρισμό μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τον λόγο αυτό, όπου αντί επιχειρημάτων και προτάσεων ακούγεται θρήνος, οδυρμός και μοιρολόι. Το λογοτεχνικό είδος αυτό θα βρει τη θέση του δίπλα στα κείμενα των φωτορομάντζων της δεκαετίας του ’60 πιστεύω, αλλά παρακάμπτοντας αυτή τη διάσταση θα προσπαθήσω να δω πολύ σύντομα τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για το μεσοπρόθεσμο.

Τι μας είπε ο εισηγητής, ο κ. Τσακαλώτος; Είναι λάθος, μας λέει, η στρατηγική σας, γιατί βασίζεται στη δημιουργία των πλεονασμάτων, τα οποία κατά ένα μεγάλο μέρος τους πάνε πίσω στην εξυπηρέτηση του χρέους. Στην επιτροπή μάς ανέλυσε και περισσότερο τι εννοεί, υπαινίχθηκε κάποια πράγματα, μιλώντας για τις αναδιαρθρώσεις χρέους των χωρών του τρίτου κόσμου στη δεκαετία του ’80 και του ’90 και μας ανέλυσε την προτίμησή του για την αναδιάρθρωση με τα Brady Bonds έναντι αυτής με τα Baker Bonds, δηλαδή αυτήν την αναδιάρθρωση που συμπεριλαμβάνει κούρεμα και όχι μόνο επιμήκυνση του χρόνου ή μείωση του επιτοκίου.

Λαμπρά, συμφωνώ και εγώ μαζί σας, θα ήταν καλύτερα έτσι. Ξέρετε, όμως, την αναδιάρθρωση με τα Brady Bonds δεν την νομοθέτησαν οι αγαπημένες σας Βενεζουέλες και Βολιβίες, που ήταν οι ωφελούμενες. Την νομοθέτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτήν την περίπτωση εμείς δεν είμαστε στη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ευτυχώς, δεν είμαστε ούτε στη θέση των χωρών της Λατινικής Αμερικής επειδή δεν πέρασε, ούτε και θα περάσει το δικό σας.
Εμείς τώρα με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια, έχοντας πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, μπαίνουμε στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, γιατί πράγματι το χρέος χρειάζεται ελάφρυνση.

Καλό είναι να ελπίζει και να εύχεται κανείς τη μείωση του χρέους, αλλά σε αυτήν την Αίθουσα νομοθετούμε το τι θα πράξουμε. Δεν νομοθετούμε ούτε τις ευχές μας ούτε το τι θα πράξουν οι άλλοι.
Αν τώρα πιστεύετε, αγαπητέ κύριε Τσακαλώτο και συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορείτε να επιβάλλετε σε όλο τον κόσμο τη σοφία σας, καλό θα είναι να πάει ο Αρχηγός σας και σε κανένα από τα debate όπου καλείται για να εκθέσει τις απόψεις του για το μέλλον της Ευρώπης, γιατί αν τα αποφεύγει, επιλέγοντας της συντροφιά του Κομμουνιστικό Κόμματος της Μοραβίας στην Πράγα, δεν θα καταφέρετε να αλλάξετε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη που επιθυμείτε.

Τι άλλο ενδιαφέρον μας είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ; Εδώ, είναι για εμένα το πιο σημαντικό σημείο. Είναι λάθος -είπε στην επιτροπή- ότι δίνετε έμφαση στη μείωση των φόρων στους σχεδιασμούς σας για το μέλλον, γιατί οι φόροι έχουν μικρότερο πολλαπλασιαστή από τις δημόσιες δαπάνες, άρα για την ανάκαμψη χρειαζόμαστε αύξηση δαπανών και όχι μείωση των φόρων.

Μας αποκαλύπτετε έτσι, για μία ακόμα φορά, την ουσία της πολιτικής σας. Μας αποκαλύπτετε ότι η Αριστερά εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λύση σε όλα τα προβλήματα είναι η ελάφρυνση των φόρων.

Μας το έχει πει ξανά το επιτελείο σας και με άλλους τρόπους. Έχουμε ακούσει και τον κ. Σταθάκη να μας λέει πάλι ότι δεν είναι προτεραιότητα η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το έχουμε πια εμπεδώσει.
Έχουμε εμπεδώσει και τι λέτε στο πρόγραμμά σας για φορολόγηση ακόμα και των καταθέσεων, που είναι ήδη φορολογημένος πλούτος. Αυτή είναι η αντίληψή σας για τη φορολογία.

Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο Έλληνας επαγγελματίας υπερφορολογείται σήμερα. Αναγκαστήκαμε να δεχθούμε την υπερφορολόγηση αυτή λόγω των εκτάκτων συνθηκών, αλλά για εμάς είναι άθλος πραγματικός, είναι παρέκκλιση από τα πιστεύω μας και γι’ αυτό είναι προτεραιότητά μας η ελάφρυνση των φόρων. Ήδη έχουμε και τα πρώτα διαβήματα με τη μείωση των φόρων μεταβίβασης, με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ..

Εσείς θέλετε αύξηση των δαπανών, γιατί πιστεύετε ότι η λύση είναι το μεγάλο και σπάταλο κράτος του παρελθόντος. Αυτό δεν είναι η λύση, αυτό ήταν το πρόβλημα και όλοι οι Έλληνας πολίτες στην πραγματικότητα το διαισθάνονται αυτό.

Μας λέτε ακόμα, με τρόπο που δεν θα έπρεπε, ζητήματα σχετικά με το νόμισμα -τον κίνδυνο τον έχουμε ξεπεράσει- πρώτα με το προεκλογικό σας σύνθημα «καμμία θυσία για το ευρώ». Μα, οι θυσίες δεν έγιναν για το ευρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Οι θυσίες έγιναν για τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, για τη δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών να μπορούν να καταναλώνουν τα εισαγόμενα προϊόντα, που έχουν ανάγκη. Διότι αν βγαίναμε από το ευρώ, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι ασθενέστεροι οικονομικά Έλληνες πολίτες, που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα τρόφιμα τους, τα φάρμακά τους, τα είδη πρώτης ανάγκης. Μετά, βέβαια, θα ήταν οι καταθέσεις και οι περιουσίες των Ελλήνων πολιτών, που θα έχαναν κάθε μέρα μέρος της αξίας τους.

Για να μην συμβούν αυτά, οι Έλληνες επέλεξαν το δρόμο που επέλεξαν και είναι δύσκολος πραγματικά, αλλά τώρα φτάνει στην αντίπερα όχθη και δεν θα θυσιάσουμε ό,τι έχει γίνει ως σήμερα για να κλείνετε εσείς το μάτι στις δικές σας εξτρεμιστικές τάσεις, γιατί σε αυτές κλείνετε το μάτι, όταν μιλάτε για δημοψηφίσματα.
Τι θα είναι το δημοψήφισμα; Θα πάτε να διαπραγματευτείτε κι αν σας πουν «ξέρετε, αυτά που ζητάτε δεν είναι συμβατά με το ευρώ», θα γυρίσετε να πετάξετε πίσω το μπαλάκι στους Έλληνες πολίτες.

Ποια θα είναι η εισήγησή σας; Στα δημοψηφίσματα οι κυβερνήσεις, δεν λένε «για ελάτε παιδιά να δούμε τι θα κάνουμε». Θέτουν ένα ερώτημα που απαντάται με «ναι» ή «όχι» και έχουν και εισήγηση. Ποιο θα είναι το ερώτημα και ποια θα είναι η δική σας εισήγηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να τα πείτε καθαρά αυτά. Στη δημοκρατία δεν μπορεί κανείς να κρύβεται.

Οι Έλληνες πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος και καταλαβαίνουν ότι εμείς αυτά που λέμε, τα εννοούμε. Εσείς προσπαθείτε από τη μία να χαϊδεύετε τις εξτρεμιστικές στα τάσεις στο εσωτερικό σας και από την άλλη προσπαθείτε να παραπλανήσετε τους πολίτες οι οποίοι σας ακολούθησαν, όχι γιατί μοιράζονται τις εξτρεμιστικές ιδέες σας αλλά γιατί η πράγματι δύσκολη κατάσταση, την οποία βιώνουν, τους έκανε να έχουν αγανακτήσει.

Όμως, ο δρόμος είναι -και αυτό όλοι το καταλαβαίνουν- το νοικοκύρεμα του κράτους και η απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε.

Ευχαριστώ.