Πρωτοβουλία Βολουδάκη για τη Ροτόντα Επισκοπής

Το βυζαντινό ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου («Ροτόντα») της Επισκοπής στο Δήμο Πλατανιά επισκέφθηκε ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με σκοπό την τεκμηρίωση παρέμβασης προς τον Υπουργό Πολιτισμού για την ανάδειξη του μνημείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και το Τοπικό Συμβούλιο του Δημοτικού Διαμερίσματος Επισκοπής.

Ο Μ.Βολουδάκης ενημερώθηκε επί τόπου από την Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κυρία Αναστασία Τζιγκουνάκη για τις αναγκαίες εργασίες στο μνημείο , ενώ οι εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Συλλόγων και του Τοπικού Συμβουλίου αναφέρθηκαν στην ανάγκη ανάδειξης του αρχαιότερου βυζαντινού ναού της Κρήτης.

Ο M. Βολουδάκης τόνισε ότι πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Κρήτης, το οποίο πρέπει να προστατευθεί και να αναδειχθεί, με σεβασμό στο γεγονός ότι το μνημείο λειτουργεί και σήμερα ως τόπος ορθόδοξης χριστιανικής λατρείας.

Ως παρεμβάσεις πρώτης προτεραιότητας κατεγράφησαν η τοποθέτηση καταλλήλων παραθύρων και πορτών, ο εσωτερικός και εξωτερικός φωτισμός, η διαμόρφωση του αύλειου χώρου με ράμπες πρόσβασης ΑΜΕΑ κ.α. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέλαβε τη σύνταξη σχετικής μελέτης και την υποβολή της προς το Υπουργείο.

Στις σχετικές συζητήσεις κατά την επίσκεψη συμμετείχαν – μεταξύ άλλων – ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Επισκοπής Ανδρέας Τσοντάκης , η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Επισκοπής Χρυσούλα Νικηφοράκη, ο Επίτροπος του Ιερού Ναού Στέλιος Μαρκετάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ.Αντωνίου Βασιλική Πρασάκη – Παπαδάκη, ο πρώην Αντιδήμαρχος Κολυμβαρίου Γιάννης Παπαδάκης κ.α.