Συνάντηση με Περιφερειάρχη για τη χρηματοδότηση έργων υποδομών

Ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, επισκέφθηκε σήμερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, για να ενημερωθεί σχετικά με τις συζητήσεις της Περιφέρειας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων υποδομών στην Κρήτη.

Μετά τη συνάντηση, ο Μανούσος Βολουδάκης δήλωσε ότι για τα ζητήματα των υποδομών, και ιδιαίτερα του ΒΟΑΚ, πρέπει να εξετασθούν όλες οι προτάσεις και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Κρήτης. Η πρόταση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση, και θετική πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη. Πρέπει όμως να εξετασθούν τα συγκεκριμένα δεδομένα και οι όροι της χρηματοδότησης που μπορεί να προτείνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Για τα στοιχεία αυτά ο βουλευτής Χανίων ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη. Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ο οποίος σύμφωνα με το νόμο έχει την τελική ευθύνη και αρμοδιότητα για τα έργα του ΒΟΑΚ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά τη συνάντηση, σχετικά με την άποψη που έχει διατυπωθεί για τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ με σύμβαση παραχώρησης που θα περιλαμβάνει διόδια, ο Μανούσος Βολουδάκης εξέφρασε την αντίθεσή του δεδομένου ότι στην παρούσα συγκυρία προτεραιότητα είναι η διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού ποσού για το ΒΟΑΚ από τους πόρους του ΕΣΠΑ της επόμενης προγραμματικής περιόδου (ΣΕΣ). Τόνισε ότι η συζήτηση αυτή δεν ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Κρήτης την ώρα που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το τομεακό πρόγραμμα υποδομών του ΣΕΣ. Η Κρήτη τόνισε ο Μ. Βολουδάκης δικαιούται και πρέπει να διεκδικήσει περισσότερους από τους διαθέσιμος δημόσιους (Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς) πόρους για το ΒΟΑΚ. Στόχος είναι να αυξηθούν οι δημόσιοι πόροι του τομεακού προγράμματος υποδομών τουλάχιστον ως τα 500 εκατομμύρια για τον ΒΟΑΚ που με τεκμηριωμένες θέσεις διεκδικεί ο ΟΑΚ.

Κατά τη συνάντηση ο Μ. Βολουδάκης ενημερώθηκε επίσης για τα σημαντικότερα έργα της Περιφέρειας στο νομό Χανίων, δηλαδή το βιολογικό καθαρισμό Γεωργιούπολης και την παράκαμψη Τοπολίων.