Βολουδάκης για εξισωτική αποζημίωση κτηνοτρόφων στη Βουλή

Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, σχετικά με την εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων. Στην πρωτολογία του, ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε ότι η εξισωτική αποζημίωση, είναι ουσιώδες μέρος του εισοδήματος των κτηνοτρόφων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, και θεσπίστηκε μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ακριβώς για να καταστήσει βιώσιμη την κτηνοτροφία στις περιοχές αυτές. Συμπλήρωσε όμως ότι φέτος που καταβάλλεται η εξισωτική αποζημίωση υπάρχουν πολλοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι είτε έχουν αποκλεισθεί από τις πληρωμές, είτε έχουν εισπράξει σημαντικά λιγότερα ποσά από πέρυσι. Ο λόγος που κατά κανόνα προβάλλεται ως αιτία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, όμως κατά το Χανιώτη βουλευτή εφ’ όσον οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν άλλαξαν από πέρυσι ως φέτος βοσκοτόπια, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο να έχουν εισπράξει κανονικά την αποζημίωση του 2012, να εισπράξουν κανονικά για το 2014 (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου) και μόνο για την αποζημίωση της ενδιάμεσης χρονιάς να υπάρχει πρόβλημα ! Ο Μ.Βολουδάκης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το ποσό που έχει καταβληθεί για το νομό Χανίων ως σήμερα, τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν και τη σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία.

Απαντώντας ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί λόγω της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, ενώ κατέθεσε στα πρακτικά τα ως σήμερα στοιχεία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (το έγγραφο εδώ) από τα οποία προκύπτει ότι στο νομό Χανίων τα ποσά που έχουν πληρωθεί ως σήμερα φτάνουν στο 81% των περυσινών πληρωμών, ενώ φέτος ως σήμερα οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές είναι κατά 87 λιγότεροι από πέρυσι. Ο Υπουργός ανέφερε ότι η εικόνα αυτή είναι λίγο καλύτερη από το μέσο όρο της χώρας, ενώ συνεχίζεται η εξέταση ενστάσεων και διορθωτικών πληρωμών.

Στη δευτερολογία του ο Μ.Βολουδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει γνωστό ποιά ακριβώς διοικητική πράξη (ευρωπαϊκή ή έθνική) είναι η αιτία του προβλήματος για τις πληρωμές του 2013, ενώ θα πρέπει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να συναντηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο στις Βρυξέλλες, και να απαιτήσει το αυτονόητο : αυτό που γίνεται δεκτό για το 2014 να γίνει δεκτό και για την αποζημίωση του 2013. Στο κλείσιμο της δευτερολογίας του Υπουργού, ο Μ.Βολουδάκης ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η εξέταση των ενστάσεων και οι συμπληρωματικές πληρωμές συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του καταρροικού πυρετού, για το οποίο ζήτησε άμεσους εμβολιασμούς και όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Βίντεο από τη συζήτηση εδώ