Tοποθέτηση κατά την Προσυνδιάσκεψη της ΝΔ στο Ηράκλειο

Η τοποθέτηση του Μανούσου Βολουδάκη κατά την Προσυνδιάσκεψη της Ν.Δ. στο Ηράκλειο: Ανάγκη ουσιαστικής αυτοκριτικής και διαμόρφωσης μιας φιλελεύθερης ατζέντας για το μέλλον. Κριτική για την υποχρηματοδότηση του ΒΟΑΚ.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Μανούσου Βολουδάκη έχουν ως εξής :

Η κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, απέτρεψε στα δυόμιση χρόνια της θητείας της τη χρεωκοπία και την έξοδο από το ευρώ, ενώ έφερε μετά από 6 χρόνια ύφεσης τα πρώτα – έστω και αμυδρά– σημάδια οικονομικής ανάκαμψης. H ανάκαμψη που είχε ξεκινήσει, πιστοποιείται πλέον επίσημα από τη EUROSTAT για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2014.

Χάσαμε όμως τις εκλογές, και τις χάσαμε με συντριπτική διαφορά. Πρέπει να μιλήσουμε για συγκεκριμένα λάθη και παραλείψεις, τα οποία επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που δημιουργούσε η οικονομική συγκυρία και τα αναγκαία σκληρά μέτρα. Μέτρα που σε πολλές περιπτώσεις μας αποξένωσαν από το σκληρό πυρήνα της παράταξης, τη μεσαία τάξη. Ακούγεται κατά κόρον ότι είχαμε πρόβλημα στην επικοινωνία. Είναι αλήθεια αυτό, αλλά δεν μπορεί να ήταν μόνο επικοινωνιακό το πρόβλημα.

Δεν αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά μια πλάνη που καλλιεργείται σε μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Την πλάνη ότι είναι δυνατόν το κράτος από μόνο του να δημιουργεί και να μοιράζει πλούτο στους πάντες, χωρίς κόπο και ρίσκο για κανέναν. Σε αυτή την ακριβώς την αντίληψη επένδυσε η σημερινή κυβέρνηση, και από αυτήν εξαρτάται. Σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και κυβερνητικά στελέχη της παράταξής μας εμφανίσθηκαν σε δύσκολες ώρες να ενστερνίζονται παρόμοιες «δημοφιλείς» κρατικιστικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυτοκριτική μας οφείλει να έχει και την περιφερειακή της διάσταση. Μιλώντας για ανάπτυξη στην Κρήτη, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στο ζήτημα των υποδομών. Εδώ έγινε λάθος. Στην κατανομή των κονδυλίων της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, στο νέο ΕΣΠΑ, από τα περίπου 4 δις του συνολικού προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών, μόνο 140 εκατομμύρια προβλέπονται για το ΒΟΑΚ. Υπήρχε η κοστολογημένη πρόταση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, που ζητούσε από τα διαθέσιμα 4 δις, 300 περίπου εκατομμύρια με τα οποία θα ξεκινούσαν όλα τα τμήματα του ΒΟΑΚ για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες. Δεν εισακουσθήκαμε όταν εντός και εκτός Βουλής θέταμε ξανά και ξανά το θέμα. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για την ανάπτυξη των υποδομών της Κρήτης, που απετέλεσε υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος του 2012 και αντίστοιχης δέσμευσης του Α.Σαμαρά. Δεν είναι όμως δυνατόν να πραγματοποιήσει το σκοπό ίδρυσής του αν οι πόροι του ΕΣΠΑ δεν κατανέμονται σωστά.

Μόνο αν αναγνωρίσουμε με γενναιότητα τα λάθη μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πειστική πρόταση για το μέλλον. H πρότασή μας για το μέλλον, πρέπει να είναι μια πρόταση φιλελεύθερη, που θα διευκολύνει την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Από την Κρήτη, εδώ που έχει τις ρίζες του ο φιλελευθερισμός για τη σύγχρονη Ελλάδα, να απευθύνουμε πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις του αστικού χώρου, για μια συστράτευση κόντρα στην ιδεολογία της μιζέριας και της εσωστρέφειας που εκπροσωπεί η παράταξη που σήμερα κυβερνά. Η πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι κληρονομιά της δικής μας παράταξης. Μια πολιτική που συνέθεσε τη φιλελεύθερη, ανοιχτή κοινωνία και οικονομία, με την ιδέα της πατρίδας και την επίτευξη στόχων εθνικών. Στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία μιας αντίστοιχης πρότασης προσαρμοσμένης στα σημερινά δεδομένα. Ο στόχος αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Είναι ένας στόχος εφικτός, και η παράταξή μας είναι αυτή που μπορεί να τον υλοποιήσει.