Συζήτηση στη βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

H παρέμβασή μου στην σημερινή συζήτηση στη βουλή για το σχέδιο νόμου σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο. Μια πολύ καλή πρώτη κίνηση που θα δώσει ανάσα στην οικονομία και θα είναι ένα σημαντικό αρχικό βήμα προς την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.  
 

 
Το κείμενο:  

Επιτρέψτε µου, µια που δείχνετε κι αυτή την ανοχή, να αναφερθώ κι εγώ στο δυσάρεστο γεγονός που είχαµε σήµερα. Ο Μανώλης Σκουλάκης ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς. Ήταν ένας πραγµατικός πατριώτης, αγαπητός σε όλους στην κοινωνία των Χανίων, αλλά και στη µεγάλη πολιτική οικογένεια της πατρίδας µας. Θερµά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο θεός να τον αναπαύσει! Πραγµατικά, ήταν µια πολύ δυσάρεστη ξαφνική είδηση αυτή που µας µετέφεραν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ.

Συλλυπητήρια και σ’ αυτούς. Επί του θέµατος. Η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών ήταν βασικό ζήτηµα σ’ αυτές τις εκλογές. Ίσως ήταν ένα από τα καθοριστικά ζητήµατα και του αποτελέσµατος αυτών των εκλογών, γιατί η δική µας παράταξη είχε κάνει αυτό το ζήτηµα σηµαία, διότι λέγαµε, λέµε και υποστηρίζουμε ότι η πατρίδα µας χρειάζεται απελευθέρωση των παραγωγικών της δυνάµεων, για να µπορέσει να βγει από την κρίση και χρειάζεται άρση του υπερβολικού φορολογικού βάρους.

Δηµιουργείται κατά τη συζήτηση αυτού του νοµοσχεδίου ένα πολιτικό θέµα από την πλευρά της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης. Τίθεται ταξική διάσταση στο νοµοσχέδιο και λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τι κάνετε µε τους οικονοµικά ασθενέστερους, τι κάνετε µε τη µεσαία τάξη, πώς µοιράζετε την ελάφρυνση; Κατ’ αρχάς, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέψτε µου να πω ότι για παράταξη η οποία ήταν στην κυβέρνηση µέχρι πριν από λίγες εβδοµάδες, δεν είναι σοβαρό -δεν βρίσκω άλλη λέξηνα έρχεται και να λέει σήµερα τι θα έκανε. Ξέρουµε τι κάνατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Και ξέρουµε τι κάνατε στα τεσσεράµισι χρόνια που ήσασταν στην εξουσία, αλλά και τι νοµοθετήσατε επί του θέµατος. Είναι πάρα πολύ πρόσφατο. Προ τριών µηνών, κύριε Τσακαλώτο, φέρατε κάποιες ελαφρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ.

Τώρα γιατί µας λέτε ότι θα κάνατε και κάτι άλλο; Για να δούµε, λοιπόν, τι κάνατε µε αυτή την ελάφρυνση προ τριών µηνών και πώς συγκρίνεται µε αυτό που φέρνει αυτή η Κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς, επειδή µιλάµε για ταξικά πρόσηµα, για τη διάσταση της διανοµής κ.λπ., να σηµειώσω ότι η ρύθµιση όσον αφορά τους ασθενέστερους, µε τη χαµηλότερης αξίας περιουσία, µέχρι 60.000 ευρώ, είναι η ίδια. Αυτό που κάνατε και εσείς 30% µείωση για τις περιουσίες µέχρι 60.000 ευρώ- αυτό φέρνει και αυτή η Κυβέρνηση.

Απλώς αυτή η Κυβέρνηση φέρνει ελαφρύνσεις και για όλους τους υπολοίπους, κάτι που δεν κάνατε και όπως προκύπτει και από τα λεγόµενά σας, δεν το θέλετε. Και, ξέρετε, µέσα στους άνω των 60.000 ευρώ είναι και η µεσαία τάξη της πατρίδας µας, µια πολύ ευρεία κατηγορία φορολογουµένων. Είναι περί τα δύο εκατοµµύρια οι φορολογούµενοι οι οποίοι έχουν ακίνητη περιουσία από 60.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία η ελάφρυνση που έρχεται µε τη ρύθµιση της Κυβέρνησης σήµερα, είναι πολύ σηµαντικότερη από αυτήν που θα είχατε εσείς.

Εσείς ουσιαστικά είχατε ρύθµιση µέχρι τις 60.000 ευρώ και µε έναν σύνθετο τρόπο ορίζατε µία έκπτωση µέχρι 100 ευρώ για τους υπόλοιπους. Ας το δούµε µε παράδειγµα. Για µια περιουσία 100.000 ευρώ µε το δικό µας νόµο η µείωση του φόρου θα είναι 20%. Με το δικό σας νόµο, λαµβάνοντας υπόψιν τα περί 100 ευρώ κ.λπ., θα ήταν γύρω στο 12%. Για µια περιουσία 160.000 ευρώ -κοιτάξτε εδώ πώς αρχίζει και µειώνεται- η µείωση που έρχεται µε τον παρόντα νόµο είναι, βεβαίως, 20% σταθερά, ενώ µε τον δικό σας νόµο θα ήταν γύρω στο 3%.

Αν πάµε δε στις 200.000 ευρώ, εκεί παραµένει 20% η µείωση στον δικό µας νόµο, αλλά στο δικό σας έσβηνε ουσιαστικά και δεν υπήρχε καµµία ελάφρυνση. Αυτό, όµως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είχε αποτέλεσµα ούτε από άποψη κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί µέσα στα δύο εκατοµµύρια των ανθρώπων, που έχουν περιουσία µέχρι 200.000 ευρώ, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, πραγµατικά, δυσκολεύονται σήµερα και γιατί την περιουσία τους την απέκτησαν πολύ παλαιότερα, σε άλλες συνθήκες, και γιατί η σηµερινή εισοδηµατική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να εξυπηρετήσουν ένα τέτοιο φορολογικό βάρος και γιατί, βέβαια, οι αντικειµενικές αξίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πια καµµία σχέση µε τις πραγµατικές εµπορικές αξίες.

Άρα εδώ έχουµε µια πολύ δικαιότερη ρύθµιση, που θα είναι και αποτελεσµατικότερη για την οικονοµία. Και υπηρετείται αυτή η ρύθµιση µε τα 205.000.000 ευρώ µεγαλύτερης ελάφρυνσης που έρχεται µε τη ρύθµιση αυτή. Βέβαια, κύριε Υπουργέ, για να είµαστε δίκαιοι, η αλήθεια είναι ότι η κατηγορία της µείωσης του 20% είναι πολύ ευρεία.

Θα µπορούσε να έχει διαβαθµίσεις. Θα ήταν και δικαιότερο και αποτελεσµατικότερο. Είµαι, όµως, βέβαιος ότι µπορείτε να το λάβετε υπόψιν σας σε επόµενη ρύθµιση. Αγαπητή κυρία Παπανάτσιου, στην επιτροπή -ίσως δεν το προσέξατε εχθές- δεσµεύτηκε ο Υπουργός, ότι η εξαγγελία που έγινε προεκλογικά πως η µείωση θα είναι 30% στη διετία, ισχύει. Ξεκινάµε µε ένα 22% µεσοσταθµικά, το οποίο έρχεται και έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε εξαγγελθεί και, βεβαίως, θα ακολουθήσει η περαιτέρω ρύθµιση.

Για να µην κάνω κατάχρηση του χρόνου, να πω δυο λόγια σε σχέση µε τη ρύθµιση των εκατόν είκοσι δόσεων, η οποία είναι ακόµα µία ανάσα για την αγορά, µια ανάσα την οποία επίσης πολύ πρόσφατα σχεδιάσατε λάθος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αφήσατε έξω από τη ρύθμιση τα νοµικά πρόσωπα. Και δεν είναι τα νοµικά πρόσωπα -αυτά που θα θέλατε να δώσετε την εντύπωση, καλλιεργώντας την πλάνη περί του προστάτη των αδυνάτων που υποτίθεται ότι είστε- µόνο οι µεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικές ή δεν ξέρω εγώ ποιος.

Νομικό πρόσωπο είναι και η ΙΚΕ που έχει ο καφετζής του χωριού. Και αυτός έως τώρα δεν µπορούσε να µπει στη ρύθµιση, ενώ τώρα µπορεί. Η νέα ρύθµιση των εκατόν είκοσι δόσεων για οφειλές προς το δηµόσιο είναι πολύ σηµαντική. Χαιρετίζω, βεβαίως, την είδηση που ακούσαµε ότι θα επεκταθεί και στα ασφαλιστικά ταµεία. Θα ήθελα να επισηµάνω ότι είναι πολύ σηµαντικό κυρίως ότι η νέα ρύθµιση έχει χαµηλότερο επιτόκιο. Από το 5% στο 3% που πάµε τώρα, είναι µια πολύ σηµαντική ελάφρυνση.

Όµως, κύριε Υπουργέ, είναι γεγονός ότι το να χάνεις τη ρύθµιση εάν χάσεις πληρωµές δύο δόσεων, είναι υπερβολικό. Είναι πολύ αυστηρό για µία ρύθµιση που αφορά δεκαετία. Η δεκαετία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί στη ζωή. Τόσο το φυσικό πρόσωπο, όσο και η επιχείρηση, µπορεί κάλλιστα σε µία δεκαετία να βρεθούν σε δυσκολίες. Δεν πρέπει να είµαστε τόσο αυστηροί και δεν πρέπει να βγάλουµε ανθρώπους στην πορεία από αυτήν τη ρύθµιση και να λέµε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία.

Εξετάστε το, παρακαλώ, για τη συνέχεια. Αν φοβάστε το ενδεχόµενο κάποιοι να αφήνουν δόσεις να κυλάνε χωρίς να υπάρχει λόγος, µπορείτε να βάλετε ένα επιτόκιο για τα πέραν των δύο δόσεων. Πιστεύω, όµως, ότι θα είναι πολύ πιο ρεαλιστικό να πάµε στις τέσσερις δόσεις, ώστε να έχει κανείς τη δυνατότητα να κάνει τον προγραµµατισµό του. Πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό το νοµοσχέδιο είναι µια πολύ καλή πρώτη κίνηση, που θα δώσει ανάσα στην ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ’ – 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 1493 οικονοµία. Είναι ένα πρώτο βήµα στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάµεων και ένα πρώτο βήµα προς την υπέρβαση των συνεπειών της κρίσης. Σας ευχαριστώ πολύ