Συνάντηση Βολουδάκη με Βορίδη για παράνομες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ για πυρκαγιά στον Αποκόρωνα 2018, ζητήματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο σειρά ζητημάτων που αφορούν τον πρωτογενή τομέα των Χανίων.
Ο Μ. Βολουδάκης έθεσε κατ’ αρχάς το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και ζήτησε να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών. Ο Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα, και ενημέρωσε το Βουλευτή ότι ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο γίνονται πολύ αυστηρότερες οι κυρώσεις, τόσο οι διοικητικές όσο και οι ποινικές. Ο Μ. Βολουδάκης τόνισε ότι το σύστημα πάσχει και στη δυνατότητα διαπίστωσης των παρανομιών, ενώ ο Υπουργός απάντησε επ’ αυτού ότι εξετάζεται η δημιουργία ενός σώματος ελεγκτών τροφίμων που θα είναι αρμόδιο για αυτά ακριβώς τα θέματα.

Ο Μ. Βολουδάκης έθεσε ακόμη μεταξύ άλλων τα εξής:

-Το ζήτημα των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για την πυρκαγιά στον Αποκόρωνα το καλοκαίρι του 2018, η οποία έκαψε μεγάλες εκτάσεις στις Βρύσες, στο Νίππος και στο Καλαμίτσι Αλεξάνδρου χωρίς να έχει κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων ως σήμερα (Δεκαπέντε μήνες μετά!).

-Τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να συμπεριλάβει ζημιές από εντομολογικές και μυκητολογικές ασθένειες, οι οποίες απασχολούν ιδιαίτερα τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ο Υπουργός απάντησε ότι με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα του ΕΛΓΑ κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν