Νέα δυνατότητα για τη δημόσια χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ αναδεικνύει ο Μ. Βολουδάκης

Μια νέα πιθανή πηγή δημόσιας χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η δυνατότητα προκύπτει από την εν εξελίξει συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των πιστωτών, σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων που επιστρέφουν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης (SMPs – ANFAs).

Πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου του χαρτοφυλακίου τους τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012 (PSI).  Τα χρήματα αυτά  επιστρέφονται μεν στην Ελλάδα, μένουν όμως απολύτως αδρανή και αναξιοποίητα, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει προς το παρόν ότι τα χρήματα αυτά κατατίθενται στο γνωστό «μαξιλάρι» ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου και δεσμεύονται ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στο Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για δημόσιες επενδύσεις.  Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι πιστωτές θέτουν ως όρο για να συμφωνήσουν να καταρτισθεί πρόγραμμα εθνικών υποδομών το οποίο να αποτελείται από ώριμα προς χρηματοδότηση έργα .

Σύμφωνα με το Μ. Βολουδάκη, ο ΒΟΑΚ θα πρέπει να είναι το πρώτο μεταξύ αυτών, καθώς η Κρήτη είναι η τελευταία περιφέρεια της χώρας χωρίς αυτοκινητόδρομο.  Την ίδια στιγμή, ο ΒΟΑΚ ως έργο έχει χαρακτηριστικά τα οποία διευκολύνουν τη συζήτηση με τους πιστωτές, καθώς είναι ένα ενιαίο μεγάλο έργο, προφανούς σημασίας, με αρκετά υψηλή ωριμότητα μελετών, με σχετική ευκολία στην παρακολούθηση της υλοποίησής του.

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 4,8 δις ευρώ από αυτήν την πηγή ως το 2023. (1,6 δις ως το τέλος του 2020). Το κόστος του ΒΟΑΚ είναι της τάξεως των 2,5 δις. Γίνεται προφανές, ότι από αυτήν την πηγή, αν τελικά συμφωνηθεί με τους εταίρους, μπορεί να χρηματοδοτηθεί μεγάλο μέρος ή και το σύνολο του κόστους του ΒΟΑΚ. Σημειώνεται ότι η οριστική λύση για τη χρηματοδότηση του έργου ως σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί.

Πρέπει να τονισθεί ότι τα χρήματα αυτά, αν τελικά αποδεσμευθούν, θα αποτελέσουν εντελώς νέα πηγή χρηματοδότησης δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα μας. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή δέσμευση για την αξιοποίησή τους. Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Κρήτη, η οποία δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Δείτε την Επίκαιρη Ερώτηση εδώ