Παρουσίαση πρότασης Μανούσου Βολουδάκη για την χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ

Ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, παρουσίασε σήμερα στους τοπικούς φορείς των Χανίων την πρότασή του για την χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ, η οποία αναδεικνύεται μέσω επίκαιρης ερώτησης που έχει καταθέσει στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Πρόκειται για μία νέα πιθανή πηγή χρηματοδότησης που δεν έχει αναδειχθεί μέχρι σήμερα. Βασίζεται στην αξιοποίηση κονδυλίων προερχομένων από την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης, από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (SMPs και ANFAs).

Η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από τα κονδύλια αυτά 4,8 δις ευρώ ως το 2023.

Εφόσον πάει καλά η συνολική διαπραγμάτευση σχετικά με τα δημοσιονομικά, θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν συνολικά τα κονδύλια των SMPs και ANFAs ή να συμφωνηθεί μερική αποδέσμευση για συγκεκριμένες δημόσιες επενδύσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε στη χθεσινή του συνέντευξη στο Σκάι αναφορά στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών για τους γενικούς σκοπούς της οικονομικής πολιτικής.

Ο Μ. Βολουδάκης επισήμανε ότι χρειάζεται έγκαιρη κινητοποίηση από τους φορείς της Κρήτης καθώς σε περίπτωση αποδέσμευσης των χρημάτων θα είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και οι προτάσεις αξιοποίησής των κονδυλίων από όλες τις Περιφέρειες, τους Δήμους και τα Υπουργεία.

Οι παριστάμενοι στη συζήτηση εξέφρασαν το ενδιαφέρον και τη στήριξή τους στην πρόταση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση, και συμβατή με την πρόταση της Περιφέρειας που αφορά χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης δήλωσε την στήριξή του στην πρόταση, τονίζοντας παράλληλα ότι κατά την άποψή του το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς διόδια.

Στην παρουσίαση έδωσαν επίσης το παρών οι Δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων Νίκος Χαζιράκης, Στέλιος Μιχαηλάκης και Γιώργος Ξανθουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης και Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο Αντιδήμαρχος Κισάμου Γιώργος  Χαχλάκης, ο Αντιδήμαρχος Κανδάνου-Σελίνου Μιχάλης Μπικάκης, η Αντιδήμαρχος Σφακίων Αφροδίτη Σφηνιά, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λευτέρης Κοπάσης και Κωστής Γύπαρης, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χανίων Παντελής Πετσετάκης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Χανίων Σπύρος Σοφιανός, ο Πρόεδρος των Ιδιοκτητών Ταξί Χανίων Ηλίας Καραπατάκης ως εκπρόσωπος του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης,  η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Ελένη Δοξάκη και ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ-Χανίων Ρεθύμνου Α.Ε Γιάννης Καψανάκης.