Ο Μ.Βολουδάκης για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή από τον καύσωνα, καθώς και για αγροζημίες από παραγωγικά ζώα

Πρόταση για την επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις αγροζημιών και στην Κρήτη, τα οποία θα είναι πολύ υψηλά στις περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων περιπτώσεων, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επί του νομοσχεδίου, ο κ. Βολουδάκης εστίασε σε δύο από τα ζητήματα που ρυθμίζονται:

Πρώτον, στην αυστηροποίηση των ποινών για παραπλάνηση του καταναλωτή ως προς τη χώρα ή την περιοχή προέλευσης των αγροτικών προϊόντων. Θεώρησε θετικές τις διατάξεις, και ανέφερε ότι διευκολύνουν στο να διασφαλισθεί π.χ. ότι αυτό που πουλιέται ως «Γραβιέρα Κρήτης» ή «Πορτοκάλια Κρήτης», θα είναι πράγματι προϊόν της Κρήτης.

Δεύτερον, στο ζήτημα των φθορών σε αγροτικά κτήματα (αγροζημίες). Με το νομοσχέδιο, οι ποινές για τα αδικήματα αυτά γίνονται αυστηρότερες, κι αυτό είναι ασφαλώς θετικό, σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη. Πρόσθεσε όμως ότι οι αυστηρότερες αυτές ποινές, αφορούν μόνο τις περιπτώσεις που φτάνουν στο δικαστήριο. Όμως πολλές από τις περιπτώσεις αγροζημιών, δε φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο, είτε γιατί δεν καταγγέλλονται είτε γιατί δεν παρουσιάζονται μάρτυρες για ευνόητους λόγους.

Στην Κρήτη, όπου συνυπάρχουν στις ίδιες περιοχές αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, είναι φυσικό να υπάρχουν τριβές. Μόνο όμως σε ελάχιστα συγκεκριμένα χωριά υπάρχει ουσιαστικό και μόνιμο ζήτημα, σημείωσε ο κ. Βολουδάκης και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είναι ευσυνείδητοι επαγγελματίες που δε δημιουργούν τέτοια προβλήματα, και ότι εν πάση περιπτώσει οι τυχαίες αγροζημίες που μπορεί να συμβαίνουν χωρίς πρόθεση, κατά κανόνα λύνονται ειρηνικά. Για τις ελάχιστες όμως περιπτώσεις παραβατών, οι οποίοι επιλέγουν συστηματικά να τρέφουν τα ζώα τους με τις καλλιέργειες των γειτόνων τους, πρέπει η Πολιτεία να λάβει άλλα μέτρα.

Ο κ. Βολουδάκης κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, η κεντρική ιδέα της οποίας είναι η εξής:

Επιπλέον των ποινών που ενδεχομένως θα επιβάλλει δικαστήριο για τις αγροζημίες,  θα πρέπει να προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλεται από την Αστυνομία. Σε περίπτωση μη εξόφλησης θα παρακρατείται από την επιδότηση. Για την πρώτη φορά που θα καταλογίζεται τέτοια παράβαση, το πρόστιμο προτείνεται να είναι πολύ μικρό (π.χ. 30 ευρώ), ούτως ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά ένας επαγγελματίας κτηνοτρόφος για τυχαίο περιστατικό. Θα υπάρχει όμως μεγάλη κλιμάκωση σε περίπτωση υποτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, αυτός που κατ’ επανάληψη και κατά σύστημα υποπίπτει σε αυτό το αδίκημα θα αντιμετωπίζει εξοντωτικά πρόστιμα. Με μια τέτοια διάταξη θα ξεριζωθεί μια μόνιμη σε ορισμένες περιοχές πηγή προβλημάτων.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση τού κ. Βολουδάκη αναφέρει τα εξής:

«Στο άρθρο 25, προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:

Για τις περιπτώσεις φθοράς αγροτικού κτήματος από αδέσποτα παραγωγικά ζώα, πέραν της ποινής που επιβάλλεται από τις προηγούμενες παραγράφους του άρθρου αυτού, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ή από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Η ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη των ζώων για τους σκοπούς της παραγράφου αυτής γίνεται από τα ενώτια που φέρουν τα ζώα.

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι τα εξής:

  • Στην περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης των ζώων διαπράττει το συγκεκριμένο αδίκημα για πρώτη φορά, πρόστιμο 50 ευρώ.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία το αδίκημα διαπράττεται για δεύτερη φορά εντός διαστήματος τριών ετών, πρόστιμο 200 ευρώ.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία το αδίκημα διαπράττεται για τρίτη φορά εντός διαστήματος τριών ετών, πρόστιμο 5.000 ευρώ.
  • Για κάθε περίπτωση πέραν της τρίτης εντός διαστήματος τριών ετών, το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Ο ιδιοκτήτης ενημερώνεται για την παράβαση και το πρόστιμο που του επεβλήθη με συστημένη επιστολή, οφείλει δε να εξοφλήσει το πρόστιμο εντός 5 εργασίμων ημέρων από την ημερομηνία παραλαβής της. Σε περίπτωση κατά την οποία το πρόστιμο δεν εξοφληθεί, διαβιβάζεται προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος οφείλει να παρακρατήσει το πρόστιμο από την επόμενη κοινοτική ενίσχυση που δικαιούται ο ιδιοκτήτης των ζώων.

Με Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται η ακριβής διαδικασία της επιβολής και είσπραξης των προστίμων της παραγράφου αυτής».

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ

Πριν μιλήσει επί του νομοσχεδίου, ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις ελιές και στα εσπεριδοειδή των Χανίων με τον καύσωνα του Μαΐου. Επεσήμανε ότι η καταστροφή αυτή έρχεται αμέσως μετά την περυσινή καταστροφή από τον δάκο, η οποία στοίχισε περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Κρήτης.

Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να τελειώσει το συντομότερο με τις εκτιμήσεις και να διασφαλισθούν αποζημιώσεις.

Επίσης, σημείωσε ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ φαίνεται να είναι προσανατολισμένος περισσότερο προς τα προβλήματα της Βόρειας Ελλάδας, και λιγότερο σε αυτά της Κρήτης, όπως οι καύσωνες, και ότι αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Ζήτησε ακόμη οι οφειλές των αγροτών στον ΕΛΓΑ να συμψηφίζονται με τις αποζημιώσεις και να μην απαιτείται πρώτα εξόφληση και μετά είσπραξη της αποζημίωσης.

Το βίντεο της ομιλίας: