Μ.Βολουδάκης στη Βουλή για μικρο-πιστώσεις και χρηματοδότηση μικρομεσαίων

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτησή του στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Πριν μιλήσω για το ίδιο το νομοσχέδιο, έκανα μια σύντομη αναφορά στις πρόσφατες δυσώδεις αποκαλύψεις σχετικά με τη δράση του παρακράτους των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τόνισα ότι πρέπει να διευρυνθεί το κατηγορητήριο της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου για να συμπεριλάβει όλα τα πρόσωπα και τα αδικήματα που αποκαλύφθηκαν, γιατί το λόγο πρέπει να έχει τελικά η δικαιοσύνη.

Επί του νομοσχεδίου, εν περιλήψει επεσήμανα τα εξής:

 ▪️ Οι εταιρείες παροχής μικροπιστώσεων, η ίδρυση και λειτουργία των οποίων θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο αυτό, μπορούν να καλύψουν μεγάλο έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας: συγκεκριμένα την αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με το νέο θεσμό, θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά για πιστώσεις μέχρι 25,000 ευρώ, με όρους που δε θα τις καθιστούν απαγορευτικές για τους μικρομεσαίους.

 ▪️ Ανέλυσα σύντομα την άποψη ότι το τραπεζικό σύστημα δε διευκολύνει τις προσπάθειες ανάταξης της οικονομίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται ουσιαστικά από το δανεισμό. Αυτό την ίδια ώρα που οι τράπεζες ζητούν αμέσως ή εμμέσως τη στήριξη του κράτους! (Όπως π.χ. με την παράταση που ζητούν στο καθεστώς του αναβαλλόμενου φόρου). Τόνισα ότι εφ’όσον οι τράπεζες ζητούν στήριξη θα πρέπει και αυτές να στηρίξουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. (Αναλυτικότερα μίλησα για αυτό το θέμα χθες στην Επιτροπή Οικονομικών – μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ: https://bit.ly/3eBR13m)

 ▪️ Επεσήμανα ένα κατά την άποψή μου λάθος σημείο στο νομοσχέδιο: Μεταξύ των δικαιούχων των μικροπιστώσεων, συμπεριλαμβάνονται και αλλοδαποί αιτούντες άσυλο, πριν η αίτησή τους εγκριθεί. Τί θα συμβεί αν κάποιος έχει πάρει την πίστωση και στη συνέχεια απορριφθεί η αίτησή του παροχής ασύλου οπότε θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα; Πέραν του προφανούς παραλογισμού από οικονομικής πλευράς, επεσήμανα ότι εδώ υπάρχει κι ένας κίνδυνος: να χρηματοδοτήσει ξένο κράτος μέσω του μηχανισμού αυτού την παρουσία παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Έχοντας δει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τον κίνδυνο αυτό.»

Το βίντεο της ομιλίας: