Ως «μία ακόμη σημαντική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης το σχέδιο νόμου για τις φορολογικές παρεμβάσεις, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο κ. Βολουδάκης σημείωσε ότι το σχέδιο νόμου «περιλαμβάνει ενδεικτικά: μηδενισμό ή μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το πρώτο εξάμηνο του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου 2019 (μηδενισμό για μείωση τζίρου άνω του 35%), επιδότηση από το δημόσιο των δανείων με υποθήκη σε πρώτη κατοικία, για τους πληττόμενους από την πανδημία του COVID19 και απαλλαγή των αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος για φέτος».
Ο κ. Βολουδάκης ζήτησε κάποιες αλλαγές στα άρθρα και κυρίως «να επεκταθεί στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα η απαλλαγή από προκαταβολή φόρου που δίνεται σε μια ειδική κατηγορία επιχειρήσεων (σε όσες είχαν πάνω από 50% του τζίρου τους του 2019 μέσα στο τρίτο μόνο τρίμηνο). Έτσι θα καλυφθούν και μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα που προμηθεύουν ξενοδοχεία, και όχι μόνο οι ίδιες οι τουριστικές επιχειρήσεις». Επίσης, ζήτησε «να συμπεριληφθεί και η Εκκλησία της Κρήτης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που το νομοσχέδιο φέρνει για την Εκκλησία της Ελλάδος σχετικά με ρύθμιση οφειλών κ.λπ».
Ο κ. Βολουδάκης σημειώνει, με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, ότι «κατά τη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χρησιμοποίησε τα Χανιά και τη Ρόδο ως παράδειγμα της επιτυχούς πορείας του προγράμματος “Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2”. Μας ενημέρωσε ότι τις δυο τελευταίες εβδομάδες, στα Χανιά 1.655 επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν με 35,8 εκατομμύρια από το πρόγραμμα αυτό. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση στην Ολομέλεια την άλλη εβδομάδα, οπότε και θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο», τονίζει ο κ. Βολουδάκης.
Παράλληλα, ο κ. Βολουδάκης, πριν τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου, θεώρησε -όπως αναφέρει- «απαραίτητο να απαντήσω στα όσα άτοπα είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση με την Τουρκία».
Ο κ. Βολουδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση, σε απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, έκανε αυτό που είναι το χρέος της: έβγαλε τον στόλο στο Αιγαίο και ξεκαθάρισε ότι κυριαρχικά δικαιώματα δεν εκχωρούνται. Τώρα δεν είναι ώρα για θεωρίες: τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα τα υπερασπίζονται οι ένοπλες δυνάμεις, κι αυτό το μήνυμα το εκπέμψαμε δυνατά και καθαρά. Πάει πολύ λοιπόν να εγκαλούν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της αυτοί που λίγο πριν παραδώσουν την εξουσία μας προέτρεπαν «να μην είμαστε μοναχοφαγάδες στο Αιγαίο».
Ο κ. Βολουδάκης συμπλήρωσε ότι «το διάστημα πριν τη νέα τουρκική πρόκληση είχαν πληθύνει στο εσωτερικό της χώρας οι φωνές της “μοιρασιάς” με την Τουρκία. Ορισμένοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, δημοσιολογούντες γενικά, ανέλυαν εμβριθώς γιατί αποτελεί “μαξιμαλισμό” να απαιτούμε αυτά που με βάση το διεθνές δίκαιο μας ανήκουν! Και κατά κανόνα επιχειρούσαν να μας πείσουν ότι το Καστελόριζο δε δικαιούται ΑΟΖ. Αυτή η ηττοπαθής στάση ορισμένων αποθρασύνει την Τουρκία και διευκολύνει κρίσεις σαν τη σημερινή».