Συνάντηση πραγματοποίησε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης με το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Χανίων.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βολουδάκη στη σελίδα του στο facebook:
Συναντήθηκα σήμερα με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων στα γραφεία τους, για να συζητήσουμε δυο σημαντικά νομοσχέδια που σύντομα θα κατατεθούν στη Βουλή: Αυτό της “δεύτερης ευκαιρίας” (δηλαδή το νέο πτωχευτικό κώδικα) και το νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση που έχει προκαλέσει ήδη πολύ συζήτηση.
Ζήτησα τις απόψεις των δικηγόρων, αλλά και τη συνεργασία τους για την επεξεργασία των νομοσχεδίων πριν τη συζήτησή τους στη Βουλή.
Από πλευράς μου σημείωσα κυρίως τα εξής: Ο νέος πτωχευτικός κώδικας σχεδιάσθηκε με σκοπό να διευκολύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους που φθάνει πλέον τα 234 δις. Στοχεύει στην παροχή πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρήσεις που για διάφορους λόγους δεν τα κατάφεραν. Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά δίνει αυτή τη δυνατότητα και στα φυσικά πρόσωπα, εισάγοντας κατά κάποιο τρόπο και μια νέα μορφή προστασίας της πρώτης κατοικίας, υπό όρους και προϋποθέσεις. (Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με το Οικονομικό Επιμελητήριο).
Για την εκτός σχεδίου δόμηση: Τόνισα ότι υπάρχει ανάγκη που αναγνωρίζεται από όλους να μπει τάξη στο χωροταξικό χάος της πατρίδας μας. Κάποια στιγμή οι “παρεκκλίσεις” πρέπει να τελειώσουν, γιατί η διάσπαρτη ανοικοδόμηση υποβαθμίζει δραματικά περιβάλλον. Από την άλλη, η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και την αξία της περιουσίας των πολιτών. Όταν λοιπόν σχεδιάζονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις, πρέπει να διασφαλίζεται ότι δίνεται επαρκής χρόνος ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους αυτοί που κινήθηκαν θεωρώντας ως δεδομένη τη σημερινή νομοθεσία. Στην πράξη μια συμβιβαστική λύση, θα ήταν να δοθεί παράταση στη μεταβατική περίοδο των δυο ετών που προβλέπει το νομοσχέδιο. Να γίνει η μεταβατική περίοδος πέντε χρόνια, μέσα στα οποία να έχει τη δυνατότητα να εκδώσει οικοδομική άδεια με τους σημερινούς όρους ο ιδιοκτήτης γης (εφ’ όσον την κατέχει κατά την ψήφιση του νόμου). Δεδομένου ότι οι άδειες ισχύουν για τέσσερα χρόνια από την έκδοση, αυτό δίνει επαρκή χρόνο σε όλους να τροποποιήσουν τους σχεδιασμούς τους, ώστε και οι περιουσίες να μην απαξιωθούν και να τεθούν όρια στην οικιστική υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Είναι μια ιδέα, θα συζητηθούν και άλλες. Για το ζήτημα εκκρεμεί συνάντησή μου και με το Τεχνικό Επιμελητήριο (Παράρτημα Δυτικής Κρήτης).