Ο Μ.Βολουδάκης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε παρακάτω τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη, όπως τα ανήρτησε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κύπρου (με τηλεδιάσκεψη οι Κύπριοι) με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
“- Η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στη βάση του για συντήρηση δεν είναι επαρκές δείγμα αλλαγής στάσης της Άγκυρας. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προ τριών ημερών η Άγκυρα έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης της Λήμνου, αφού μάλιστα είχε ανακοινωθεί η πρόθεσή μας για επανέναρξη διερευνητικών επαφών επί της ΑΟΖ! Η Τουρκία δεν αλλάζει.
– Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι “διάλογος”. Μπορούν υπό όρους οι διερευνητικές επαφές να ξεκινήσουν με αντικείμενο προετοιμασία διαλόγου για την ΑΟΖ, πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι ούτε καν στις διερευνητικές, ούτε καν ως υποσημείωση στην ατζέντα δεν μπορεί να αναφερονται οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών, “γκρίζες ζώνες” ή μονομερή μας δικαιώματα όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ. (Σημειώνω ότι η συνεδρίαση έγινε πριν δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα).
– Είναι αναγκαίο στην επόμενη σύνοδο κορυφής να εγκριθεί λίστα κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. (Τόνισα επίσης ότι δεν μπορεί η Ε.Ε. να δείχνει άλλες αρχές και αξίες προς βορράν – Λευκορωσία- και άλλες προς ανατολάς).
Εξέφρασα στην αρχή της συνεδρίασης τη χαρά μου που συζητάμε με τους Κύπριους συναδέλφους. Η απειλή που αντιμετωπίζουμε από την Τουρκία προϋποθέτει συντονισμό των δυνάμεων του Ελληνισμού για την αντιμετώπισή της.”