Συνάντηση Μ.Βολουδάκη με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Ν.Καλογερή με αντικείμενο την πορεία των έργων οδοποιίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας

Επίσκεψη στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης, προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν την πορεία των έργων οδοποιίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Διαβάστε την δήλωση του βουλευτή από την προσωπική του σελίδα στο facebook:

“Συναντήθηκα σήμερα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, με αντικείμενο την πορεία των έργων οδοποιίας αρμοδιότητας της Περιφέρειας.
Αν και συζητήσαμε όλα τα έργα, εστίασα ειδικότερα σε κάποια που καθυστερούν και φαίνονται ξεχασμένα, με την έννοια ότι δεν απασχολούν το δημόσιο διάλογο και δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση.
Ο σκοπός ήταν αφ’ενός να ενώσω τη φωνή μου με τις φωνές των κατοίκων των περιοχών που απαιτούν επίσπευση, αφ’ ετέρου να εντοπισθούν τα αίτια της καθυστέρησης, ώστε να γίνει ό,τι πρέπει για να διασφαλισθεί ότι δε θα συμβούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Εστίασα ειδικότερα στα εξής:
– Το δρόμο προς τη Χώρα Σφακίων.
– Το οδικό δίκτυο στην περιοχή στα νοτιοδυτικά των Εννιά Χωριών (μετά το Σφηνάρι)
– Την παράκαμψη Τοπολίων
Η απάντηση της Περιφέρειας σε γενικές γραμμές είναι ότι η πρωτοφανής έκταση των καταστροφών του 2019, δημιούργησε και ένα εξ’ίσου πρωτοφανές βάρος στην υπηρεσία που καλείται να διεκπεραιώσει πολλά έργα ταυτόχρονα, αλλά και στους εργολάβους που τα ανέλαβαν.
Αν και ισχύει αυτό, αν και είναι επίσης γεγονός ότι οι τεχνικές υπηρεσίες χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό, αυτά δεν εξηγούν τα πάντα. Ούτε είναι δυνατόν να μείνουμε σε αυτές τις διαπιστώσεις χωρίς περαιτέρω ενέργειες.
Έχει εδώ και δεκαετίες διαμορφωθεί ένα θεσμικό περιβάλλον στα δημόσια έργα, που καθιστά συχνά τους εργολάβους κυρίαρχους του παιχνιδιού. Είναι αδιανόητο εργολάβοι να παίρνουν τα έργα με μια έκπτωση Χ και μετά να διεκδικούν πολύ μεγαλύτερο τίμημα επικαλούμενοι “απρόβλεπτα” έξοδα. Μπορεί να υπάρχουν απρόβλεπτα πράγματι, αλλά υπάρχουν και όρια! Ούτε μπορεί να επικαλείται ένας εργολάβος υποτιθέμενες αβλεψίες μιας μελέτης που καλείται να υλοποιήσει αφού αναλάβει το έργο! Πρέπει επίσης να ελέγχεται αποτελεσματικότερα η δυνατότητα ενός εργολάβου να διεκπεραιώνει πολλά έργα ταυτόχρονα.
Αυτά πρέπει να αλλάξουν, και ο μόνος τρόπος είναι η αλλαγή του νόμου 4412 του 2016 για τις δημόσιες συμβάσεις. (Η αλλαγή επίκειται – μετέχω στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και θα μεταφέρω την τοπική εμπειρία κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου).
Ειδικότερα για τα δυο πρώτα έργα (Σφακιά και Εννιά Χωριά), ζήτησα να μου δοθούν αντίγραφα των συμβάσεων με τους εργολάβους.
Στη συζήτηση μετείχε επίσης η Προϊσταμένη Τεχνικών Έργων Ελένη Δοξάκη και ο Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Νεκτάριος Κουμάκης.”