Η πρόταση Βολουδάκη για τις αγροζημιές στην Κίσαμο συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής:

Μετά από πολλές προσπάθειες, ήρθε στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που από καιρό έχω προτείνει (δείτε εδώ: https://www.voloudakis.gr/2020/06/03/agrozimies/) για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αγροζημιών στην Κίσαμο. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ.Χρυσοχοΐδης συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο που μόλις κατέθεσε, μια διάταξη (άρθρο 38) στη βάση της αρχικής μου πρότασης, για διοικητικό πρόστιμο που θα επιβάλλει η Αστυνομία ή η ΔΑΟΚ.
Έχω τη διαβεβαίωση του Υπουργού ότι η ρύθμιση θα συνοδευθεί και από ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας για τη συγκεκριμένη περιοχή. Θυμίζω ότι η ρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη γιατί όπως έχουν σήμερα τα πράγματα αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις αγροζημιές δεν υφίστανται καμμία επίπτωση επειδή οι υποθέσεις δε φτάνουν ποτέ στο δικαστήριο. Στο εξής δε θα χρειάζεται δικαστήριο, εάν διαπιστωθεί από την Αστυνομία ότι παραγωγικά ζώα βρίσκονται μέσα σε καλλιέργειες άλλου ιδιοκτήτη.
Η ρύθμιση είναι διατυπωμένη έτσι ώστε τα βαριά πρόστιμα να επιβάλλονται στους υπότροπους (αυτούς που έχουν κάνει τη συγκεκριμένη παρανομία επάγγελμα), και όχι στον κτηνοτρόφο που τυχαία κάποια φορά του ξέφυγαν τα ζώα. (Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσω πρόσθετες διασφαλίσεις και προσθήκες στη διάταξη).
Για να φθάσουμε εδώ, χρειάστηκε η συνεργασία των υπηρεσιών τριών Υπουργείων, τα οποία εμπλέκονται στην νομοθέτηση της διάταξης αλλά και στην εφαρμογή της. Ευχαριστώ για αυτό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.