Μ.Βολουδάκης: Αδικούνται τα φωτοβολταϊκά στην Κρήτη και τα άλλα μη διασυνδεμένα νησιά

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, με ερώτησή του στη Βουλή, θέτει στο νέο Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το ζήτημα της διαχρονικά άδικης αντιμετώπισης των φωτοβολταϊκών μονάδων παραγωγής ενέργειας στα νησιά και την Κρήτη, έναντι αυτών της ηπειρωτικής χώρας.
Τονίζει ότι παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, οδήγησαν σε μέση απόδοση των σχετικών επενδύσεων στην Κρήτη και στα νησιά κατά 3% χαμηλότερη σε σχέση με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό από τη μια αδικεί τις κατά κανόνα μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά της Κρήτης και των νησιών, αφ’ ετέρου προκαλεί στρέβλωση της αγοράς: καθιστά λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις εκεί ακριβώς που χρειάζονται (στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου και το υψηλότερο μέσο\ κόστος παραγωγής ενέργειας) και τις ωθεί προς τα εκεί που χρειάζονται λιγότερο, στην ηπειρωτική χώρα και τα διασυνδεδεμένα νησιά!
Η διαχρονική αδικία επιδεινώθηκε με πρόσφατες ρυθμίσεις με τις οποίες οι μονάδες ΑΠΕ των νησιών καλούνται να συνεισφέρουν στη μείωση ενός ελλείματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ που δημιουργήθηκε όχι από τις ίδιες αλλά από τις μονάδες της ηπειρωτικής χώρας!

Ο Μ.Βολουδάκης καταλήγει ζητώντας διόρθωση της στρέβλωσης αυτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ: Ερώτηση προς Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας