Βολουδάκης στη Βουλή για τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Την ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και την αναποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης από πλευράς των τραπεζών έθεσε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, στη σημερινή συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Στη συζήτηση μετείχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Στουρνάρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Χατζηνικολάου και ο κ. Πανούσης, εκπρόσωπος των εταιρειών διαχείρισης δανείων.

«Οι τράπεζες στην πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια ενισχύονται από την πολιτεία με διαφόρους τρόπους. Είχαμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Οι τελευταίες εξανεμίστηκαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που σχεδόν μηδενίστηκε η αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Την ίδια στιγμή που έχουμε τις ενισχύσεις του κράτους προς τις τράπεζες, η ρευστότητα η οποία κυκλοφορεί στο ευρωσύστημα και στις ελληνικές τράπεζες, δεν διοχετεύεται στην οικονομία με αποτελεσματικό τρόπο. Κυρίως γιατί δεν διοχετεύεται επαρκώς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν έλειπε η επιστρεπτέα προκαταβολή,  η καθαρά κρατική παρέμβαση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούσαν σήμερα να λειτουργήσουν».

Ως προς το ιδιωτικό χρέος, ο Μ.Βολουδάκης, σημείωσε ότι 6 στις 10 ρυθμίσεις που γίνονται, τελικά δεν εξυπηρετούνται κανονικά γεγονός που δείχνει τη διάσταση του προβλήματος.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Ενώσεως των Ελληνικών Τραπεζών κ.Χατζηνικολάου για το ζήτημα, ο Μ.Βολουδάκης τόνισε:

« Έχουμε ξανακούσει αυτά που μας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ένωσης των Τραπεζών, «ξέρετε, δεν μπορούμε να δίνουμε περισσότερα δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα και γιατί οφείλουμε να ακολουθούμε κάποιους κανόνες της τραπεζικής. Πολύ ωραία, τα ξανά ακούσαμε αυτά αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Σας είπα όμως και πριν ότι δεν μπορείτε να επικαλείστε τις συνθήκες της αγοράς και τους κανόνες – τουλάχιστον όχι κατ’ αυτό τον τρόπο – όταν και εσείς λειτουργείτε με κρατική στήριξη. Για πρώτη φορά, στην ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, σας απευθύνει πια σύσταση η Τράπεζα της Ελλάδος να διοχετεύσετε ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι βέβαιο, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος που σας απευθύνει δημόσια αυτήν την παρότρυνση κύριε Πρόεδρε της Ενώσεως των Τραπεζών, ότι γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις που έχετε από τη «Βασιλεία 3» και από τις άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Ως προς το σχέδιο «Ηρακλής» της κυβέρνησης το οποίο έχει ήδη νομοθετηθεί για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, και για την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για δημιουργία μιας “Bad Bank” για το ίδιο θέμα, ο Μ.Βολουδάκη μεταξύ άλλων ζήτησε μια σειρά από στοιχεία που χρειάζονται για να αξιολογηθεί το κατά πόσον επαρκεί το σχέδιο Ηρακλής, με την παράτασή του ως «Ηρακλής 2» ή κατά πόσον χρειάζεται και η εναλλακτική της Τράπεζας της Ελλάδος. Κλείνοντας, ο Μ.Βολουδάκης, ανέφερε ότι οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλλουν και ανασχεδιασμό του ρόλου του κράτους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε την τοποθέτηση του βουλευτή (υπήρξε τεχνικό πρόβλημα με την κάμερα):