Ο Μ.Βολουδάκης για τους δασικούς χάρτες

Σε συνέχεια της επικονωνίας που είχε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης πριν δύο ημέρες με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, όπως είχε αναρτηθεί στην προσωπική του σελίδα στο facebook (), προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τους δασικούς χάρτες:

«Λάθη επί λαθών για τα δάση!
Τα λάθη στις αναρτήσεις των δασικών χαρτών είναι πλέον αντιληπτά. Πολλά από αυτά, είναι αποτελέσματα λαθών και παραλείψεων που έγιναν σε περασμένες δεκαετίες. Σα να μην έφταναν όμως αυτά, έχουμε και λάθη στη διαχείριση της υπόθεσης μετά την ανάρτηση.
Για λόγους που δεν αντιλαμβάνομαι, διασπείρονται και από επίσημα χείλη ανακριβείς πληροφορίες. Γιατί είναι ανακρίβεια και μάλιστα μεγάλη ότι «ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης ως δασικής δεν επηρεάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της»! Γιατί αν κάποια έκταση χαρακτηρισθεί τώρα δασική και δεν υποβληθεί επιτυχώς η προβλεπόμενη από το νόμο αντίρρηση, οριστικοποιείται ο χαρακτηρισμός και το δημόσιο θεωρεί αυτοδικαίως δημόσια την έκταση. Ο ιδιώτης τότε πρέπει να προσφύγει σε δικαστήριο για να δικαιωθεί, εάν και εφ’ όσον προσκομίσει έγκυρους τίτλους ιδιοκτησίας.
Στη σύγχυση που προκαλείται, μόνοι ωφελημένοι είναι κάποιοι σπεκουλαδόροι της πολιτικής, όπως οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι αφού είχαν σχεδιάσει και ξεκινήσει αναρτήσεις δασικών χαρτών υπό ακόμη δυσμενέστερες προϋποθέσεις για τους πολίτες, παριστάνουν τώρα τους τιμητές χωρίς καμμιά ουσιώδη εναλλακτική πρόταση.
Απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, διοικητικές και νομοθετικές. Πρώτες και βασικότερες: η παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τουλάχιστον ένα χρόνο, και η διασφάλιση ότι δε θα θιγεί το καθεστώς των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε μια πρώτη προσπάθεια να συμφωνήσουμε στις διορθωτικές κινήσεις, μετά την προχθεσινή συζήτησή μου με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, πρόκειται αύριο να έχω τηλεδιάσκεψη με ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, ΓεωΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων και Δασάρχη Χανίων.
Δεν πρόκειται να αφήσουμε την παραγωγική βάση του πρωτογενούς τομέα να καταστραφεί για οποιοδήποτε λόγο. Το πραγματικό δάσος και τις πραγματικές δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις θα τις προστατεύσουμε όπως το Σύνταγμα επιβάλλει, προστατεύοντας το μέλλον των παιδιών μας και των επομένων γενεών. Τονίζω όμως: το πραγματικό δάσος!
Το ίδιο το Σύνταγμα, στο άρθρο 24 που μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος και του δάσους, ορίζει μεταξύ άλλων:
«Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Oικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».»