Μ.Βολουδάκης: Η Περιφέρεια Κρήτης υποσκάπτει τον ΟΑΚ Α.Ε.

“Η Περιφέρεια Κρήτης υποσκάπτει τον ΟΑΚ Α.Ε.” αναφέρει σε ανάρτησή του ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, με αφορμή την σύσταση της νέας αναπτυξιακής εταιρείας “Δαίδαλος Α.Ε.”.

Ειδικότερα ο κ. Βολουδάκης γράφει:

“Η Περιφέρεια Κρήτης, με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα αναπτυξιακή εταιρεία με το όνομα “Δαίδαλος Α.Ε.”. Δικαίωμά της βεβαίως.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: Το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας αυτής, όπως περιγράφεται στην απόφαση, είναι το ίδιο κατ’ουσίαν με το αντικείμενο του ΟΑΚ Α.Ε.! Η Περιφέρεια υποσκάπτει έτσι το ρόλο του μοναδικού παγκρήτιου αναπτυξιακού οργανισμού που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υποσκάπτει όμως και την ίδια τη δυνατότητα υλοποίησης έργων από την αυτοδιοίκηση.

Όταν όλοι συμφωνούν ότι το κυριότερο εμπόδιο στην απορρόφηση πόρων για έργα από την αυτοδιοίκηση είναι η έλλειψη εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού, το να δημιουργούνται νέες, αλληλεπικαλυπτόμενες δομές, σημαίνει κατακερματισμό δυνάμεων με προφανείς αρνητικές συνέπειες.

Υπάρχει άλλη μια λεπτομέρεια: Στη νέα εταιρεία μετέχουν 10 δήμοι, κυρίως από την ανατολική Κρήτη. Ούτε ένας από τα Χανιά.

Ο ΟΑΚ αντιθέτως υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή την Κρήτη συνολικά και ισορροπημένα, χωρίς τοπικισμούς. Το γεγονός ότι έχει έδρα τα Χανιά δεν οδήγησε ποτέ σε κανενός είδους μεροληψία, όπως μπορούν να βεβαιώσουν όσοι γνωρίζουν από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη. Το διασφαλίζει αυτό ο ιδρυτικός του νόμος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης είναι συνεπής στις θέσεις του: είχε εναντιωθεί στη δημιουργία του ΟΑΚ από την αρχή – από το 2013 που τον ιδρύσαμε.

Προκαλεί όμως κατάπληξη η συναίνεση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν είδαν ότι θα αφαιρεθεί με την ψήφο τους ύλη εργασιών από τον ΟΑΚ; Δεν είδαν ότι η νέα δομή δε σηματοδοτεί ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης;

Ο Λευτέρης Κοπάσης, ο οποίος συμβαίνει να είναι και Πρόεδρος του ΟΑΚ, προς τιμήν του διαφοροποιήθηκε ως περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης από τη λανθασμένη απόφαση.

Ας μη σπεύσει κανείς να μου αντιτείνει ότι η απόφαση ελήφθη βάσει των προβλέψεων του νόμου 4674 του 2020, νόμου δηλαδή που ψηφίστηκε από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο νόμος αυτός δίνει τη δυνατότητα στις Περιφέρειες να δημιουργήσουν τέτοιες δομές, δεν το επιβάλλει. Στην Κρήτη τέτοια νέα εταιρεία δε χρειαζόταν. Ο νόμος προβλέπει την ίδρυση τέτοιων σχημάτων ακριβώς επειδή οι άλλες Περιφέρειες δεν έχουν στο έδαφός τους Οργανισμούς σαν τον ΟΑΚ. Ο σκοπός του νόμου είναι να δώσει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα να αποκτήσουν (αν δεν έχουν) αναπτυξιακά εργαλεία όπως ο ΟΑΚ. Όχι να χαλάσουν αυτά που έχουν!

Είναι ασφαλώς ωραίο να μπορούμε να πορευόμαστε με συναίνεση. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός, ούτε αξίζει να επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε κόστος. Διαφορετικά θα καταλήξει η άσκηση της πολιτικής να είναι ανταλλαγή συγχαρητηρίων και ευχαριστηρίων μεταξύ πολιτικών προσώπων”.