Συνάντηση Βολουδάκη με Υπ. Εργασίας για εργαζομένους στη Βάση Σούδας

Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη είχε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης, για τους εργαζόμενους στην Αμερικανική Βάση της Σούδας.
Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του:

« Συναντήθηκα με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, για να του θέσω ένα ζήτημα που αφορά μια κατηγορία Χανιωτών εργαζομένων, συγκεκριμένα τους εργαζόμενους στην Αμερικανική Βάση της Σούδας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι υπάλληλοι του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι διατίθενται στη Βάση στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ.

Οι εργαζόμενες γυναίκες στη Βάση, ως προς τις άδειες μητρότητας βρίσκονται σε ένα κενό του νόμου: Ως ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενες, δε δικαιούνται τις άδειες που δικαιούνται οι εργαζόμενες στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή όμως, δε λαμβάνουν ούτε τις άδειες των ιδιωτικών υπαλλήλων στο σύνολό τους! Συγκεκριμένα, δε λαμβάνουν την άδεια προστασίας μητρότητας και τη σχετική παροχή του ΟΑΕΔ.

Το καθεστώς αυτό υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια. Είναι προφανώς μια αδικία που πρέπει να διορθωθεί νομοθετικά. Το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί το καταλληλότερο όχημα για τη σχετική διάταξη, καθώς προβλέπει ήδη αρκετές σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους, όπως άδεια πατρότητας και πρόσθετη γονική άδεια για τους πατέρες.

Πρέπει να συμπληρώσω ότι το νομοσχέδιο είναι κατά την άποψή μου εξαιρετικό. Διασφαλίζει πλήρως τα υφιστάμενα δικαιώματα των εργαζομένων αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες, ενώ τους δίνει σημαντικές νέες δυνατότητες όπως είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (π.χ. τετραήμερη εργασία με δεκάωρο, αντί για πενθήμερη με οκτάωρο για κάποιο διάστημα, με αίτημα του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη).

Εννοείται ότι τα όσα αυτές τις μέρες διακινούνται, ότι τάχα «η εργασία θα πληρώνεται με ρεπό» κλπ, είναι χοντροκομμένα παραμύθια που μόνο ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παράγει, καθώς βλέπει να μεγαλώνει η απόσταση των θέσεών του από το κοινό αίσθημα.

Θα τα πούμε αναλυτικότερα στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.»