Βολουδάκης για εργασιακό – τροπολογία για εργαζομένους στη Βάση της Σούδας

Ο Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό για τους εργαζομένους το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Σημείωσε  ως θετικές πολλές ρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία δίνει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να εργάζονται για κάποιο διάστημα π.χ. 4ήμερο επί 10 ώρες αντί 5ήμερο επί 8. (Κι αυτό μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου).

Τόνισε σχετικά ότι ουδέποτε υπήρξε κοινοβουλευτική συζήτηση στην οποία η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης να έχει τόση απόσταση από την πραγματικότητα: η αντιπολιτευτική «κορώνα» ότι δήθεν οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό είναι ένα καθαρό ψέμα.

Οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα παραμένουν 40, και με το καθεστώς της διευθέτησης χρόνου, και για τόσες συνεχίζει να αμείβεται ο εργαζόμενος.

Αναφέρθηκε επίσης στο δικαίωμα της ηλεκτρονικής αποσύνδεσης των εργαζόμενων, το δικαίωμα δηλαδή που προβλέπεται για τον εργαζόμενο να μην απαντά σε τηλέφωνα και e-mails εκτός ωραρίου.

Επισήμανε τις  νέες γονικές άδειες και άδειες πατρότητας, οι οποίες ενισχύουν την οικογένεια και τον εργαζόμενο. (Αναλυτικότερη τοποθέτηση θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια).

Καταλήγοντας ο Μ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στους εργαζομένους στη Βάση της Σούδας, οι οποίοι βρίσκονται σε κενό νόμου ως προς τις άδειες μητρότητας, καθώς ως σήμερα δε λαμβάνουν ούτε τις άδειες του δημοσίου ούτε τη δίμηνη άδεια του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα.

Τόνισε μάλιστα ότι η διατύπωση του σχεδίου νόμου για τις νέες άδειες θα διαιωνίσει το καθεστώς αυτό.

Για να διορθωθεί το λάθος, ο Μ. Βολουδάκης κατέθεσε τροπολογία με την οποία (αν γίνει δεκτή) οι εργαζόμενοι στη Βάση της Σούδας θα λαμβάνουν και αυτοί τις γονικές άδειες και άδειες μητρότητας/πατρότητας που προβλέπει το σχέδιο νόμου για όλους τους εργαζόμενους.

Μπορέιτε να δείτε εδώ τη σχετική τροπολογία: Τροπολογία εργαζομένων στη Βάση της Σούδας