Απάντηση Μηταράκη προς Βολουδάκη στη Βουλή: «Δεν δημιουργούμε έκτακτο μηχανισμό εποπτείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, απάντησε σήμερα στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού Χανίων της Ν.Δ. Μανούσου Βολουδάκη σχετικά με δημοσιευθείσες προτάσεις του ΟΗΕ για ένα «Μηχανισμό Εποπτείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στα σύνορά μας.

Η σύσταση μηχανισμού με τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που προτείνει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με το Μ.Βολουδάκη, θα δυσχεράνει το έργο της φύλαξης των συνόρων, επιβάλλοντας ένα καθεστώς διαρκούς επιθεώρησης από τρίτους, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ, οι οποίοι θα βρίσκονται μονίμως ή θα εμφανίζονται απροειδοποίητα στις επίμαχες περιοχές, δημιουργώντας ανησυχίες ακόμη και για ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει από πλευράς της κυβέρνησης πρόθεση να δημιουργηθεί τέτοιος μηχανισμός.

Ο Μ.Βολουδάκης επεσήμανε ως ιδιαίτερα θετική την απάντηση αυτή, αλλά και την εξής αποστροφή του Υπουργού:

«Ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη, από τις αρχές της δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγχουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και, αν χρειαστεί, να φέρουν υποθέσεις έμπροσθεν των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται, λοιπόν, στη δημοκρατία. Άρα δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού».

Κατά τη δευτερολογία του ο Μ.Βολουδάκης αναφέρθηκε στις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα από ένα «οικοσύστημα» (όπως το χαρακτήρισε), διεθνών οργανισμών, ΜΚΟ και πολιτικών δυνάμεων που επιχειρούν να κατευθύνουν τα πράγματα προς μια κατεύθυνση πολιτικής «ανοιχτών συνόρων». Συμπλήρωσε ότι συχνά οι πιέσεις αυτές έχουν αφετηρία παραπληροφόρηση από τις τουρκικές υπηρεσίες.

Τόνισε ότι πρέπει η πατρίδα μας να στείλει το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως προφανώς σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως έχει και το δικαίωμα να προστατεύει τα σύνορά της. Το δικαίωμα αυτό το ασκεί και θα το ασκεί, κατέληξε ο Μ.Βολουδάκης.

Η επίκαιρη ερώτηση: Επίκαιρη Ερώτηση

Τα πρακτικά της συζήτησης: ΠΡΑΚΤΙΚΑ 29 Σεπ

Το βίντεο της συζήτησης:

 

Το σχετικό δελτίου τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://migration.gov.gr/apantisi-noti-mitaraki-dimioyrgia-ektaktoy-michanismoy-elegchoy-synoron/