Παρέμβαση Βολουδάκη για το Φαράγγι της Σαμαριάς

Η ανακοίνωση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ στην σελίδα του στο facebook:
«Με σκοπό τη διασφάλιση του έγκαιρου και απρόσκοπτου ανοίγματος του Φαραγγιού της Σαμαριάς το 2022, και την αποτελεσματική διαχείριση του Δρυμού γενικότερα, πήρα την πρωτοβουλία να οργανώσω σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων.
Θεώρησα απαραίτητο να γίνει η σύσκεψη αυτή καθώς επίκειται η μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης του Φαραγγιού από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Θα πρέπει να διασφαλισθεί η ομαλή μετάβαση από τη μια υπηρεσία στην άλλη. Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι δε θα υπάρχουν και στο μέλλον καθυστερήσεις όπως αυτές που διαχρονικά παρατηρούνται στη διεκπεραίωση των σχετικών εργασιών.
Κατά τη σύσκεψη, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ Κ.Τριάντη, για να διαπιστώσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες στην Αθήνα.
Ανέλαβα να επικοινωνήσω και από πλευράς μου με τους συναρμοδίους Υπουργούς για την έγκαιρη υπογραφή μιας σχετικής ΚΥΑ που εκκρεμεί.
Τοπικοί παράγοντες και Διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα συμφωνήσαμε στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων σταδίων της διαδικασίας. Θεωρείται εφικτό από όλους τους αρμοδίους ότι εντός του Φεβρουαρίου μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις και να έχουν γίνει οι σχετικές προκηρύξεις για ανάθεση των εργολαβιών. Διευκρίνισα ότι αν στην πορεία φανεί ότι δεν τηρούνται οι προθεσμίες, θα ζητήσω να μετατεθεί για το 2023 η μεταφορά της αρμοδιότητας από τη Διεύθυνση Δασών στον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η αποτελεσματική διαχείριση του Φαραγγιού της Σαμαριάς, με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό του περιβάλλον, έχει ανυπολόγιστη σημασία για τον τουρισμό ολόκληρης της Κρήτης.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι Δήμαρχοι Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης και Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, η Διευθύντρια της Δ/νσεως Δασών Πολύμνια Σκλαβάκη, ο εκπρόσωπος του ΟΦΥΠΕΚΑ Πέτρος Λυμπεράκης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σφακίων Μανώλης Νικολούδης και τα στελέχη της Δ/νσεως Δασών Γιάννης Φωτάκης και Ελένη Πατεράκη. Τη σύσκεψη φιλοξένησε η Δ/νση Δασών – μάλιστα με δεδομένο τον καλό καιρό και την έξαρση της πανδημίας θεωρήσαμε όλοι προτιμότερο να συζητήσουμε στην ωραία αυλή του Δασαρχείου!»
Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που κάθονται, εξωτερικοί χώροι και δέντρο