Βολουδάκης στη Δόμνα Μιχαηλίδου για την «Αγία Σκέπη»

Συνάντηση με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου πραγματοποίησε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης. Μια συνάντηση με αφορμή την «Αγία Σκέπη» και θέμα τις προνοιακές δομές .
Ακολουθεί η ανακοίνωση του βουλευτή στη προσωπική του σελίδα στο facebook:
«Μια συνάντηση με αφορμή την «Αγία Σκέπη» και θέμα τις προνοιακές δομές
H υπόθεση του ιδιωτικού γηροκομείου «Αγία Σκέπη» συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σήμερα η
υπόθεση αυτή βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει από καιρό.
Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες υποθέσεις δε θα ανακύψουν ποτέ ξανά στο μέλλον. Κι αυτό προϋποθέτει νηφάλια ανάλυση των δεδομένων. Θεωρώ ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος προκύπτει από αδυναμίες των ελεγκτικών υπηρεσιών στην πράξη.
Συναντήθηκα με την αρμόδια Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία παρακολουθεί από την αρχή την υπόθεση αυτή από κοντά, για να ενημερωθώ για την προσέγγιση του Υπουργείου στο ζήτημα, αλλά και για να καταθέσω κάποιες προτάσεις μου.
Τον τελευταίο καιρό, μέσα στο 2021, το θεσμικό πλαίσιο του ελέγχου των προνοιακών δομών έχει βελτιωθεί σημαντικά με τις διατάξεις του νόμου 4837/2021. Με το νόμο αυτό διευρύνονται και αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες του «Κοινωνικού Συμβούλου» της Περιφέρειας. Στο πλαίσιο του νόμου αυτού, μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικότεροι έλεγχοι των προνοιακών δομών ανά την Επικράτεια. Η ίδια η αρμοδιότητα και ευθύνη του ελέγχου βέβαια ήταν και παραμένει στην Περιφέρεια.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας συγκρότησε ήδη μικτά κλιμάκια σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης, με σκοπό τη διενέργεια εκτάκτων ελέγχων στις προνοιακές δομές όλης της Επικράτειας.
Ο έλεγχος των δημοσίων υπηρεσιών στις προνοιακές δομές πρέπει να γίνει σχολαστικότερος και αυστηρότερος. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα για προσλήψεις μεγάλου αριθμού ελεγκτών. Πρέπει λοιπόν να διασφαλισθεί ότι οι υπάρχοντες ελεγκτές θα ασκούν τα καθήκοντά τους με μεγαλύτερη σχολαστικότητα. Θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της αναποτελεσματικότητας που μπορεί να προκαλέσει η εξοικείωση ελεγκτών – ελεγχομένων, στο πλαίσιο μάλιστα μιας μικρής τοπικής κοινωνίας.
Με αυτό το σκοπό, κατέθεσα μια συγκεκριμένη πρόταση:
Ο έλεγχος των προνοιακών δομών, τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο, να διενεργείται από κλιμάκιο των αρμοδίων υπηρεσιών γειτονικής περιφερειακής ενότητας. Αυτό πρέπει να γίνεται πέραν του τακτικού ελέγχου που θα συνεχίσει να διενεργείται από τις υπηρεσίες της ίδιας της περιφερειακής ενότητας στην οποία η δομή βρίσκεται. Αν εφαρμοσθεί αυτό, οι δομές π.χ. της Καρδίτσας θα μπορούν να ελεγχθούν και από τις υπηρεσίες π.χ. των Τρικάλων. Με τον τρόπο αυτό, οι «ντόπιοι» τακτικοί ελεγκτές θα είναι και οι ίδιοι ελεγχόμενοι από τους συναδέλφους τους της γειτονικής περιφερειακής ενότητας, οι οποίοι θα βλέπουν και την ίδια τη δομή και τα πορίσματα των προηγούμενων ελέγχων.
Προτίθεμαι να καταθέσω τροπολογία στη Βουλή στη βάση αυτής της προτάσεως, όταν θα συζητείται σχετικό νομοσχέδιο, αφού τη συζητήσω και με τον συναρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών.
Η νομοθεσία πρέπει να αναθεωρείται για να προσαρμόζεται στα νέα κάθε φορά δεδομένα. Η ζοφερή αυτή υπόθεση και οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης που έφερε στην επιφάνεια, δεν μπορεί να μη ληφθούν υπ΄όψιν στη διαδικασία αυτή.»