Βολουδάκης στη συνεδρίαση Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με Έλληνες βουλευτές από όλον τον κόσμο

Ακολουθεί η ανακοίνωση από την προσωπική σελίδα του βουλευτή στο facebook:

«O Οικουμενικός Ελληνισμός συζητά για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Βουλευτές ελληνικής καταγωγής από όλα τα μήκη και πλάτη της γης συμμετείχαν σε μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς της ελληνικής Βουλής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης.
Η συνεδρίαση είχε κεντρικό θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Συμμετείχε το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, καθώς και εκπρόσωποι των προσφυγικών σωματείων Μικρασιατών, Ποντίων, Θρακιωτών, Κωνσταντινουπολιτών.
Στην τοποθέτησή μου ανέφερα τα εξής:
– Πρέπει να διεκδικήσουμε συντονισμένα τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της καθ’ημάς Ανατολής. Μιας γενοκτονίας που ξεκίνησε στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεχίσθηκε όμως και στα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τη Μικρασιατική Καταστροφή.
– Η ανάμνηση του 1922 θα προκαλεί πάντα οδύνη σε όλους τους Έλληνες. Δεν πρέπει όμως να αφήνουμε να μας διαφεύγει το θετικό μήνυμα του γνωστού παραδόξου: ο ελληνισμός κατάφερε να μετατρέψει την ανείπωτη τραγωδία σε θεμέλιο μιας νέας Ελλάδας, καθώς Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες συνεισέφεραν σε αυτήν το δυναμισμό, τη δημιουργικότητα και την εργατικότητά τους.
– 100 χρόνια μετά τα γεγονότα της Μικράς Ασίας, περί τους 150,000 Έλληνες βρίσκονται και πάλι μπροστά στη φρίκη του πολέμου και της προσφυγιάς: η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, απειλεί και την ελληνική κοινότητα της Μαριούπολης, της Οδησσού και άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Από αιώνων εστίες του ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα κινδυνεύουν και πάλι. To γεγονός αυτό αποτελεί πρόσθετο λόγο για τον οποίο καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή και στηρίζουμε την Ουκρανία.
– Σημείωσα ακόμη ότι θα πρέπει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού, να επεκτείνει το δίκτυό της στο Λίβανο και τη Συρία: στις χώρες αυτές, υπάρχουν χιλιάδες απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων, αλλά υπάρχουν ακόμη και οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ορθοδόξων Χριστιανών οι οποίοι αποκαλούνται Ρωμιοί, αισθάνονται Ρωμιοί και είναι πραγματικά Ρωμιοί. (Το ζήτημα αυτό αναδείξαμε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς, σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της, το συνάδελφο Σάββα Αναστασιάδη).
Στο περιθώριο των εργασιών, είχα την ευκαιρία να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού, τον κρητικής καταγωγής ομογενή Γερουσιαστή των ΗΠΑ Λεωνίδα Ραπτάκη (Lou Raptakis), τον οποίο κάλεσα βέβαια να επισκεφθεί το συντομότερο την κοινή μας ιδιαίτερη πατρίδα!
Είχαμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις με πολλούς ακόμη ελληνικής καταγωγής βουλευτές από όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων και το μοναδικό πλέον ομογενή βουλευτή του αλβανικού κοινοβουλίου Βαγγέλη Ντουλέ (του κόμματος της «Ομόνοιας»), ο οποίος με ενημέρωσε για τα προβλήματα της ομογένειας στην Αλβανία και ιδιαίτερα για τις προσπάθειες της Αλβανίας να αποξενώσει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου από τις περιουσίες τους.»
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο της ομιλίας του βουλευτή: Ομιλία Μ.Βολουδάκη στη Επιτροπή Ελληνισμού ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15.3.2022
Το βίντεο της ομιλίας:
Φωτογραφικό υλικό:
Με τον ομογενή γερουσιαστή (ΗΠΑ) Λεωνίδα Ραπτάκη (Lou Raptakis)
Με τον Βαγγέλη Ντουλέ, βουλευτή με την “Ομόνοια” στο κοινοβούλιο της Αλβανίας.