Στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ενημέρωση Γάλλου Πρέσβη για τα αποτελέσματα της Γαλλικής Προεδρίας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης.
Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του από τα πρακτικά:
“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Να σας καλωσορίσω και εγώ με τη σειρά μου, κύριε Πρέσβη, ως τον Πρέσβη μιας χώρας στρατηγικού εταίρου, φίλης και συμμάχου της πατρίδας μας, διαχρονικά, ιστορικά, αλλά και σήμερα, με την ιδιαίτερης σημασίας Συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και με τις σχέσεις των δύο χωρών μας στο τομέα των εξοπλισμών. Τα δύο αυτά στοιχεία, είναι απαραίτητα συστατικά της δικής μας στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και πραγματικά, θεωρούμε, ότι η Γαλλία ανταποκρίνεται και στον σημερινό της ηγετικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρώπης με τις Συμφωνίες αυτές, αλλά και στην εικόνα που είχαν και έχουν οι Έλληνες για τη Γαλλική Δημοκρατία και για τη σχέση των δύο χωρών μας.
Κλείνοντας, θα κλείσω την αναφορά στα διμερή μας, με ένα ζήτημα που δεν αναφέρθηκε μέχρι σήμερα. Καλωσορίζουμε το γεγονός, ότι αποκτούν νέα δυναμική οι έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως και δυτικά της Κρήτης, από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχει και η γαλλική Total. Βεβαίως, οι εταιρείες είναι εταιρείες που κάνουν τις εξορύξεις, είναι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, όμως, το ζήτημα έχει μια ιδιαίτερη πολιτική και γεωπολιτική σημασία, καθώς οι εξορύξεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο, όπως είναι γνωστό, στη περιοχή μας δέχεται επιθέσεις, επιθέσεις παράλληλα στη κοινή λογική, με την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας, μια που αναθεωρητισμό δεν βρίσκουμε μόνο στην Ρωσία, αλλά και πιο κοντά μας, εδώ, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Κύριε Πρέσβη, ειδικά για το ζήτημα των ερευνών νοτίως και δυτικά της Κρήτης, θα μας ενδιέφερε πολύ να ακούσουμε το σχόλιό σας. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μια σχετική καθυστέρηση που είχε διαπιστωθεί μέχρι τώρα στις έρευνες –κακώς και δυστυχώς- φαίνεται να ξεπερνιέται από τη νέα δυναμική των πραγμάτων.
Τώρα, η Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέπεσε με γεγονότα δραματικά, με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πάνω από όλα, αλλά και με την ενεργειακή κρίση, η οποία σοβούσε ήδη πριν τη ρωσική εισβολή και βέβαια επιδεινώθηκε. Το γεγονός ότι την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ασκεί αυτό το διάστημα η Γαλλία, ασφαλώς συνετέλεσε στο να υπάρξει μια γρήγορη, δομημένη και ισχυρή απάντηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ρωσική επιθετικότητα και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.
Η Γαλλία προσπάθησε και προσπαθεί ως Προεδρία και στον τομέα της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, ο Πρόεδρος Μακρόν και σαν δική του παρέμβαση έχει σε πολλές περιπτώσεις πάρει θέσεις πολύ προωθημένες και έχει εκφράσει και δημιουργικές ιδέες για το πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά, πέραν της πολιτικής που άμεσα εφαρμόζεται. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρέσβη, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαμορφώνεται στην πράξη απέναντι στην ενεργειακή κρίση, δεν είναι επαρκής και αυτό νομίζω είναι ένας πολύ κομψός τρόπος να το θέσει κανείς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με δογματισμό την πολιτική της στην ενέργεια. Στο Συμβούλιο Υπουργών και στις Συνόδους Κορυφής ακούγονται πολλές προωθημένες ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως η Επιτροπή δεν τολμά, αυτή, η οποία είναι επιφορτισμένη με το να εξειδικεύσει την πολιτική. Έτσι έχουμε κάποιες εργαλειοθήκες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που στην πράξη δεν έχουν αρκέσει, δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση παρέμβασης στον τρόπο της λειτουργίας της αγοράς, παρότι η λειτουργία της αγοράς, το περίφημο target model, που όλοι το περιμέναμε ως ένα τρόπο απελευθέρωσης των παραγωγικών δυνάμεων και λειτουργίας μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνθήκες της κρίσης και με κατάπληξη βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εστιάζει είτε σε μέτρα τα οποία απαιτούν χρόνια για την υλοποίησή τους, άρα δεν επηρεάζουν τις σημερινές συνθήκες, είτε στα των σημερινών συνθηκών περιορίζεται σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, φορολογικά δαπανών και λοιπά. Αυτά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ σοβαρό μέρος του κόστους είναι το κόστος των ρύπων, των εκπομπών αερίων ρύπων, σε αυτόν τον τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει τίποτα, ενώ έχει ήδη και ένα απόθεμα στρατηγικό των δικαιωμάτων εκπομπών, το οποίο δεν έχει καν χρησιμοποιήσει. Αυτό θα άλλαζε δραματικά πιστεύω την εικόνα του κόστους στην αγορά και θα έδινε και το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο μπορεί να προσαρμόζεται σε αυτά που είναι οι ανάγκες της πραγματικότητας; Δεν μπορεί ούτε η Πράσινη Συμφωνία ούτε καμία άλλη από όσες αρχές κατά καιρούς συμφωνεί η Ευρώπη να ξεπερνά αυτά που είναι οι ανάγκες που η πραγματικότητα με τόσο επιτακτικό τρόπο σε ορισμένες περιπτώσεις θέτει.
Θα ήθελα το σχόλιό σας και σε αυτό. Να σας καλωσορίσω και πάλι και πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει ειδικά στο διάστημα της Προεδρίας της Γαλλίας να δείξει ότι μένει πιστή στις θεμελιώδεις αρχές της και προσαρμόζεται στην πραγματικότητα για να διασφαλίζει και την ευημερία των Ευρωπαίων Πολιτών. Σας ευχαριστώ.”