Κατά τη μονή συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής: «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις», τοποθετήθηκε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Σημαντικές τροπολογίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας συζητήσαμε (και ψηφίσαμε) σήμερα στη Βουλή:
– Επιβολή περιορισμού στο μικτό κέρδος των επιχειρήσεων που εμπορεύονται ή παράγουν λιπάσματα και ζωοτροφές. (Όχι μεγαλύτερο από αυτό που είχαν πριν την κρίση)
– Επιδότηση του κόστους της μεταφοράς ζωοτροφών προς την Κρήτη και τα νησιά (με αρχή εφαρμογής από την Κρήτη). Επιδότηση μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους.
– Επιβολή πλαφόν στην αύξηση των ενοικίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το 2022 (ως 3% έναντι του 2021
– Δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις διατάξεις περιορισμού του κέρδους τους. (Αφορά όχι μόνο λιπάσματα-ζωοτροφές, αλλά και είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα κλπ).
Κατά την τοποθέτησή μου, επεσήμανα ότι άλλα αυτά είναι ρυθμίσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόνισα ότι η παράταξη που κυβερνά είναι μεν φιλελεύθερη, αλλά όχι δογματική: Για αυτό αντιλαμβάνεται ότι τώρα, σε συνθήκες πολέμου, όπως και στις συνθήκες της πανδημίας, είναι αναγκαίο να υπάρξει κρατική παρέμβαση στην αγορά για να διατηρηθεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους πολίτες.
Σημείωσα την ανησυχία μου ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων περί περιθωρίου κέρδους, δεδομένου ότι η κρατική μηχανή δεν έχει διενεργήσει τέτοιους ελέγχους σε μεγάλη έκταση εδώ και δεκαετίες, καθώς η νομοθεσία της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς ρητώς απαγορεύει ρυθμίσεις καθορισμού πλαφόν (παρά μόνο σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές). Το γεγονός αυτό, επιβάλλει τα εξής:
Πρώτον, συντονισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης με τις Περιφέρειες που έχουν στις αρμοδιότητές τους και τον έλεγχο της αγοράς. Δεύτερον, αξιοποίηση της άλλης ρύθμισης που ψηφίστηκε σήμερα (περί δημοσιοποίησης των προστίμων) στο μέγιστο βαθμό, ώστε να λειτουργήσει αυτό αποτρεπτικά για όσους επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εν μέσω καταστάσεως όπως η σημερινή.
Τέλος, τόνισα ότι όλα αυτά τα μέτρα είναι μεν απαραίτητα, είναι όμως έκτακτα και αντιμετωπίζουν μόνο το άμεσο πρόβλημα. Η ελληνική οικονομία όμως πάσχει από κάποιες θεμελιώδεις αδυναμίες που οδηγούσαν σε υψηλότερο σε σχέση με την Ε.Ε. κόστος σε πολλούς τομείς, καθώς υφίστανται εδώ ολιγοπώλια με δυσανάλογα μεγάλη ισχύ στον καθορισμό τιμών, όπως συμβαίνει π.χ. στο ηλεκτρικό ρεύμα, στις τηλεπικοινωνίες, στις πολυεθνικές της λιανικής κλπ. Σε όλους αυτούς τους τομείς πρέπει να διασφαλισθούν με όλα τα μέσα συνθήκες πραγματικού ανταγωνισμού, προς όφελος του καταναλωτή και της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας.”
Το βίντεο της ομιλίας: