Βολουδάκης: Για πρώτη φορά, νέα ευρωπαϊκή οδηγία επιτρέπει δραστική μείωση του κόστους χρήσης των αυτοκινητοδρόμων για τους τακτικούς χρήστες τους.

Όπως είναι γνωστό, η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών με βάση την εθνικότητά τους. Για αυτό και ήταν εκτός πραγματικότητας οι απόψεις που υποστήριζαν ότι μπορούσε να κατασκευασθεί ο ΒΟΑΚ με χρηματοδότηση από «διόδια που θα πληρώνουν μόνο οι τουρίστες».

Όμως, νέα ευρωπαϊκή οδηγία του 2022, για πρώτη φορά επιτρέπει δραστική μείωση του κόστους χρήσης των αυτοκινητοδρόμων για τους τακτικούς χρήστες τους. Οι τακτικοί χρήστες, κατά κανόνα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών από τις οποίες διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι.

Την ουσιαστική αυτή αλλαγή του ευρωπαϊκού δικαίου, αναδεικνύει ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Με την ερώτησή του, ο βουλευτής Χανίων ζητά από τον Υπουργό να τοποθετηθεί ειδικότερα ως προς την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει τη νέα αυτή δυνατότητα στο σχεδιασμό της σύμβασης παραχώρησης του ΒΟΑΚ, ώστε η επιβάρυνση των τακτικών χρηστών, δηλαδή κυρίως των μονίμων κατοίκων, να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Σημειώνεται ότι η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στις 25/3/2022.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης: Ερώτηση ΒΟΑΚ