Βολουδάκης στη Βουλή: πρόβλημα σήμερα το Χρηματιστήριο Ενέργειας

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωσή του από την προσωπική του σελίδα στο fb όπως και το βίντεο της ομιλίας:

«Τοποθετήθηκα  στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δυο ρυθμίσεις που ψηφίζουμε σήμερα θα διευκολύνουν δραστικά τον καταναλωτή:

– Πρώτον η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής (ως τον Ιούλιο του 2023, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν την τιμή στην οποία θα πουλάνε δυο μήνες μετά, και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν ελεύθερα προμηθευτή χωρίς κανένα κόστος και δέσμευση).

– Δεύτερον, η επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δε θα εισπράττουν τελικά την υψηλή τιμή που εισπράττουν σήμερα, αλλά μια τιμή – πλαφόν που θα υπολογίζεται στη βάση του πραγματικού τους κόστους. Η διαφορά του πλαφόν με την τιμή του Χρηματιστηρίου θα κατατίθεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

– Οι ρυθμίσεις αυτές βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση για το επόμενο 12μηνο στο οποίο θα ισχύουν. Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια γιατί είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως λειτουργεί σήμερα έχει αποτύχει.

– Η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, επιβεβαιώνει κάτι που έχω επισημάνει από μήνες: το Χρηματιστήριο της Ενέργειας δεν τα κατάφερε να επιτελέσει το σκοπό του, της άριστης κατανομής των πόρων με ανταγωνιστικό τρόπο. Έρχεται η κυβέρνηση να κάνει εκ των υστέρων ρυθμίσεις για να επιβιώσει η κοινωνία.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να υποκρίνεται: το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν και δική του επιλογή. Μάλιστα ο Κώδικας Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, αυτός που επιτρέπει τα φοβερά και τρομερά πράγματα που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνταχθεί επί των ημερών του! Ομοίως υπήρχε επί των ημερών του η ρήτρα αναπροσαρμογής, απλώς δεν υπήρχε η διεθνής κρίση του φυσικού αερίου!

– Για τις ΑΠΕ: σημαντικές νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων μονάδων, όσο και των απαραίτητων μονάδων αποθήκευσης.

– Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι οικιακές και λοιπές μικρές μονάδες για ιδιοκατανάλωση καθώς υποχρεώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει 2 ΜW σε κάθε υποσταθμό για τέτοιες μικρές μονάδες. Ζήτησα να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά των ΑΠΕ σε μικρές και μικρομεσαίες μονάδες. Αυτό όχι μόνο είναι επιθυμητό για κοινωνικούς λόγους, αλλά παράλληλα μειώνει τις ανάγκες αναβάθμισης των δικτύων, καθώς μειώνει τις ανάγκες μεταφοράς και διανομής (πιο κοντά η παραγωγή στην κατανάλωση).

– Ζήτησα ακόμη στο εξής να περιορισθούν τα αιολικά πάρκα, προς όφελος φωτοβολταϊκών και λοιπών τεχνολογιών, για δυο λόγους: πρώτον γιατί είναι λιγότερο αποδοτικά για την οικονομία συνολικά καθώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες εφεδρείας ή/και αποθήκευσης. Δεύτερον, γιατί τα αιολικά έχουν και τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

Το βίντεο της ομιλίας: