Βολουδάκης στο Νοσοκομείο Χανίων κατά την επίσκεψη Πλεύρη

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του βουλευτή στη προσωπική του σελίδα στο facebook:

«Υποδεχθήκαμε σήμερα στο Νοσοκομείο Χανίων τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε στοιχεία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου από το Διοικητή Γιώργο Μπέα και τον Αναπληρωτή Διοικητή Μάνο Μπολώτη. Στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που ξέρουμε όσοι κινούμαστε στα Χανιά: ότι χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειας Διοίκησης, γιατρών, νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων, το Νοσοκομείο Χανίων καταφέρνει να ξεπερνά τα όποια προβλήματα και αδυναμίες.
Το Νοσοκομείο Χανίων έχει ενισχυθεί σημαντικά με προσωπικό την τελευταία τριετία. Αυτο απετέλεσε συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας στο διάστημα αυτό. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019, έχουν προσληφθεί στο Νοσοκομείο Χανίων:
97 γιατροί (39 μόνιμοι+ 58 επικουρικοί)
136 νοσηλευτές (18 μόνιμοι + 118 επικουρικοί).
88 λοιπών ειδικοτήτων (16 μόνιμοι + 72 επικουρικοί)
Προφανώς ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξαν τόσες προσλήψεις. Αυτές εντάχθηκαν γενικά στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, προφανώς όμως αντιμετωπίζουν και άλλες, διαρκείς ανάγκες.
Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πρόβλημα με ελλείψεις γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Αρκετές προκηρύξεις θέσεων κατέληξαν άγονες (δεν υπήρξε ενδιαφέρον από γιατρούς να προσληφθούν). Το γεγονός ότι οι μισθοί των γιατρών στις άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι πολύ υψηλότεροι έχει δημιουργήσει ένα ρεύμα εξόδου γιατρών από τη χώρα, και περιορίζει το ενδιαφέρον για δουλειά στο ΕΣΥ.
Οι αμοιβές των γιατρών πρέπει να αυξηθούν. Στα Χανιά αντιμετωπίζουμε ένα πρόσθετο πρόβλημα: το κόστος της στέγης είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται γιατροί από την υπόλοιπη Ελλάδα να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις θέσεων. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε, πρότεινα ένα συγκεκριμένο μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού: Να θεσπισθεί ενίσχυση κόστους στέγης για τους γιατρούς οι οποίοι μετακινούνται εκτός του τόπου των συμφερόντων τους, η οποία θα είναι ανάλογη με το κατά τόπους πραγματικό κόστος στέγης. Έτσι θα ενισχύονται αναλογικά περισσότερο οι γιατροί που μετακινούνται προς τις τουριστικές περιοχές, με σκοπό να περιορισθεί το φαινόμενο των άγονων προκηρύξεων, που τόσο ταλαιπώρησε το Νοσοκομείο Χανίων.»