Συνάντηση εργασίας του βουλευτή Χανίων Μ. Βολουδάκη με φορείς του Νοσοκομείου Χανίων

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Βουλευτή στη προσωπική σελίδα του στο facebook:

«Επισκέφθηκα χθες το Νοσοκομείο Χανίων, για μια συνάντηση εργασίας με το Διοικητή Γιώργο Μπέα, εκπροσώπους των γιατρών, και εκπροσώπους των εργαζομένων.
Ήθελα να δω από κοντά τα προβλήματα, και να μιλήσω με αυτούς που μάχονται κάθε μέρα με πραγματική αυταπάρνηση, υπηρετώντας τη δημόσια υγεία. Μετά τη σύσκεψη επισκέφθηκα κάποια από τα σημεία όπου αντιμετωπίζεται ιδιαίτερο πρόβλημα, και μίλησα με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Έχουν προκύψει μεγάλες δυσκολίες από την έλλειψη γιατρών σε κάποιες κλινικές και στο ΤΕΠ. Παρά τις προσλήψεις που έχουν γίνει τα τρία τελευταία χρόνια, παρά τις αυξήσεις των δαπανών, έχουν αυξηθεί οι ανάγκες ακόμη περισσότερο.
Η καρδιά του προβλήματος είναι το brain drain: γιατροί φεύγουν τα τελευταία χρόνια με πολύ υψηλότερες αποδοχές για το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα είναι πολλές προκηρύξεις να καταλήγουν άγονες. Το διάστημα αυτό συνέπεσαν και ορισμένα συγκυριακά θέματα (άδειες κλπ), με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση.
Το θεμελιώδες πρόβλημα, η μείωση του αριθμού των γιατρών που ενδιαφέρονται να μπουν στο ΕΣΥ, λύνεται με τη βελτίωση των αμοιβών τους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Πρέπει όμως να ληφθούν και κάποια άμεσα μέτρα (για τις επόμενες εβδομάδες) που θα ανακουφίσουν τις άμεσες πιεστικές ανάγκες, ειδικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών: αυτό απαιτεί εξορθολογισμό των εφημεριών γενικών και ειδικευόμενων γιατρών οι οποίοι υπηρετούν στην πρωτοβάθμια υγεία σε περιοχές κοντά στην πόλη. Είναι η μόνη άμεσα διαθέσιμη λύση, και προς τα εκεί κινείται ήδη η 7η ΥΠΕ. Διαφορετικά, θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο να υπολειτουργούν κρίσιμες κλινικές όπως οι χειρουργικές.»