Ο Μ. Βολουδάκης για τις συνθήκες υπηρεσίας των λιμενικών του Ν. Χανίων

10 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Ο Μ.Βολουδάκης για τις συνθήκες υπηρεσίας των Λιμενικών του νομού Χανίων.

Ο Βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης κατέθεσε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας σχετικά με τις αποσπάσεις προσωπικού του Λ.Σ. από το νομό Χανίων. Οι Λιμενικοί του νομού επιβαρύνται δυσανάλογα σε σχέση με τον αριθμό τους με αποσπάσεις μακριά από τον τόπο υπηρεσίας τους. Επισυνάπτεται η ερώτηση, καθώς και υπόμνημα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης.

10/07/09

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας
Θέμα : Αποσπάσεις προσωπικού του Λιμενικού Σώματος από το νομό Χανίων.
Σύμφωνα με στοιχεία και πληροφορίες της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, οι αξιωματικοί, υπαξιωματικού και λιμενοφύλακες που υπηρετούν στο νομό Χανίων, επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο από το προσωπικό άλλων νομών με αποσπάσεις μακριά από τον τόπο της οργανικής τους θέσης, για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας . Τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε απόσπαση περίπου είκοσι πέντε Λιμενικοί από το νομό Χανίων κάθε μήνα. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή των Λιμενικών των Χανίων, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος αλλά και με επιπτώσεις στην απόδοση του προσωπικού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Λιμενικό στο νομό Χανίων επιφορτίζεται ανάμεσα στα άλλα με τη φύλαξη μιας από τις βασικότερες πύλες εισόδου λαθρομεταναστών στη χώρα.
Είναι κατανοητό και αποδεκτό ότι τη θερινή περίοδο υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας που επιβάλλουν να γίνονται αποσπάσεις ανά την Ελλάδα. Θα πρέπει όμως το βάρος αυτό της έκτακτης υπηρεσίας να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των κατά τόπους λιμενικών αρχών, να λαμβάνει υπ’όψιν το συνολικό αριθμό των υπηρετούντων σε κάθε Λιμεναρχείο, Λιμενικό Τμήμα ή Σταθμό, και ενδεχομένως να ορίζει μέγιστο ποσοστό επιτρεπομένων αποσπάσεων από κάθε μονάδα ή γεωγραφική περιοχή.
(Ακολουθεί σχετικό υπόμνημα και προτάσεις της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης)
Ερωτάται ο Υπουργός :
1. Τι ποσοστό της δύναμης του Λ.Σ. σε κάθε νομό της χώρας αποσπάσθηκε για να καλύψει έκτακτες ανάγκες της υπηρεσίας εντός του 2009;
2. Είναι ακριβής ο ισχυρισμός της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης ότι το προσωπικό του νομού Χανίων επιβαρύνεται δυσανάλογα με τη δύναμή του για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών της υπηρεσίας, και αν ναι γιατί ;
3. Aν πράγματι επιβαρύνεται δυσανάλογα ο νομός Χανίων, τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να βελτιώσει τις συνθήκες στις μονάδες του νομού ;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μανούσος Γ. Βολουδάκης

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΛΙΜΑΝΙ ΣΟΥΔΑΣ Τ.Κ. 73200 ΤΗΛ./FAX: 28210-28387
Αναγνωρισμένο Σωματείο με αριθμ. απόφασης 359/22-10-01 Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων Δημόσιο Βιβλίο σωματείων Πρωτοδικείου Χανίων με αριθμό 06/13-02-02

Χανιά, 07/0709 κ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗ Μανούσο Βουλευτή Χανίων
Με το παρόν υπόμνημα θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την κατάσταση την οποία βιώνουμε ως εργαζόμενοι στις Λιμενικές Αρχές Χανίων – Ρεθύμνου, ώστε κάνοντας σας κοινωνό των προβλημάτων μας να δρομολογήσετε τις ενδεδειγμένες εκείνες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τους.
Α. ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ
Από το έτος 2007 έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αποσπάσεων από την Κρήτη προς τα νησιά των Δωδεκανήσων και όχι μόνο. Ιδιαίτερα σε αποσπάσεις προσωπικού διπλωματούχων κυβερνητών και μηχανικών αλλά και κατόχων διπλωμάτων αρμενιστών και μηχανοδηγών. Αποτέλεσμα των αποσπάσεων αυτών είναι οι Υπηρεσίες και τα περιπολικά σκάφη των Νομών Χανίων – Ρεθύμνου να υπολειτουργούν, να μην χορηγούνται οι άδειες στο προσωπικό καθώς και τα οφειλόμενα ρεπό. Χωρίς τα αναγκαία χρήματα της προκαταβολής να επαρκούν, χωρίς προγραμματισμό και οργάνωση και ενημέρωση συναδέλφων αυτών την τελευταία στιγμή.
Το ΠΛΣ 608 το οποίο εδρεύει στην Παλαιόχωρα, ένα μήνα ευρίσκεται στην παραμεθόριο και ένα μήνα στην βάση του. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε τραγική κατάσταση να μην μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους, μακριά από τις οικογένειες τους, με ότι συνεπάγεται αυτό και οικονομικό κόστος τεράστιο. Επίσης η έλλειψη περιπολικού σκάφους στα νότια του Νομού Χανίων δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας διότι ο νομός παραμένει αφύλακτος, για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσμενή σχόλια για την Υπηρεσία μας και να τίθεται θέμα ασφαλείας και φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η λαθρομετανάστευση είναι σε έξαρση, καθώς και οι κάθε είδους άλλες παράνομες δραστηριότητες.
Το μήνα Ιούνιο 2009 ευρισκόταν σε απόσπαση το ΠΛΣ 414 (Σαντορίνη), το ΠΛΣ 149 σε ακινησία λόγω βλάβης και υπήρχε μόνο το ΠΛΣ 015 το οποίο δεν είναι ευέλικτο επιχειρησιακά. Ουσιαστικά δηλαδή ο Νομός Χανίων έχει τέσσερα περιπολικά σκάφη και σε μερικές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα σε ετοιμότητα, (π.χ λόγω απόσπασης, λόγω βλαβών, λόγω ΠΒΚ, κλπ).

Σας παραθέτουμε στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις αποσπάσεις του έτους 2008 από τις Λιμενικές Αρχές Χανίων – Ρεθύμνου:
ΧΑΝΙΑ 70 αποσπάσεις
ΡΕΘΥΜΝΟ 11 αποσπάσεις
Το 2009 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ο παραπάνω αριθμός θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος. Τους τελευταίους μήνες ευρίσκονται σε απόσπαση κάθε μήνα περίπου είκοσι πέντε (25) συνάδελφοι μόνο από το Νομό Χανίων.
Τέλος το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών υπολειτουργεί λόγω των συνεχόμενων και μεγάλου αριθμού αποσπάσεων σε Πάτρα και Πειραιά. Ειδικότερα για το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών φημολογείται έντονα η κατάργηση του.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Ο μέγιστος ετήσιος αριθμός ημερών μετακίνησης να μην είναι μεγαλύτερος
από 40 ημέρες. Σε περίπτωση που αφορούν τρίτεκνους η πολύτεκνους ο αριθμός των
ημερών αυτών να μην υπερβαίνει τις 20.
2. Οι συνάδελφοι να ενημερώνονται για την απόσπασή τους τουλάχιστον 5
ημέρες πριν, προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις.
3. Έγκαιρη και πλήρης καταβολή των χρημάτων της αποζημίωσης για την
μετακίνησή τους.
4. Nα λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή κατάσταση του προσωπικού που
πρόκειται να αποσπασθεί ούτως ώστε οι έχοντες οικογένεια – παιδιά και γονείς υπό
την προστασία τους να έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση αναφορικά με τον αριθμό των
αποσπάσεων.
5. Nα διαχωριστούν οι αποσπάσεις εντός Κρήτης και εκτός Κρήτης (Δεν είναι
όλες οι αποσπάσεις ίδιες).
6. Όλοι οι διαθέσιμοι συνάδελφοι διπλωματούχοι και μη να αποσπώνται ανά
λογικά από όλη την Κρήτη είτε υπηρετούν σε Υπηρεσίες ξηράς είτε σε πλωτά
περιπολικά σκάφη.

Γ. ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ – ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Λ.Σ
Λόγω της υποχρηματοδότησης του Λ.Σ και σε συνδυασμό με την κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών που κάλυπταν ανάγκες συντήρησης, κτιριακών εγκαταστάσεων, επιχειρησιακών οχημάτων, πλωτών μέσων καθώς και άλλων αναγκών του Λ.Σ δημιουργείται πλέον ασφυκτική πίεση στις Λιμενικές Αρχές Χανίων και Ρεθύμνου υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην κοινωνία και στην πολιτεία.
Πρόσφατο παράδειγμα ελλείψεως πιστώσεων είναι η ακινησία ενός έτους (Από Φεβρουάριο 2008 έως Φεβρουάριο 2009) των μοναδικών περιπολικών οχημάτων των Λιμενικών Σταθμών Κισσάμου και Παλαιόχωρας λόγω βλαβών. Και παρά του ότι τα οχήματα είχαν ενεργοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2008 δεν μπορούσαν να παραληφθούν λόγω ελλείψεως χρημάτων (Περίπου 2.200 ευρώ).
Επίσης το ΠΛΣ 149 ευρισκόταν σε ακινησία λόγω βλάβης το κόστος της οποίας ήταν 3.000 ευρώ τα παραπάνω χρήματα (αυτοκινήτων και σκάφους) μετά από ενέργειες των προϊσταμένων των υπηρεσιών που υπάγονται ευρέθησαν από «γνωστούς και φίλους» και αποκαταστάθηκαν ή αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες. Πρόσφατα υπέστη βλάβη το φωτοτυπικό μηχάνημα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων και για την αντικατάσταση του δόθηκαν χρήματα από την ‘Ενωσή μας αλλά και από τους «γνωστούς και φίλους» για αγορά νέου λόγω έλλειψης πιστώσεων.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμαι μέσω εσάς την κυβέρνηση να εξαιρέσει τον Ειδικό Λογαριασμό του Κεφαλαίου Λιμενικής Αστυνομίας από την υπαγωγή του στον κρατικό προϋπολογισμό για να συνεχιστεί ομαλά έστω και η ελάχιστη χρηματοδότηση των υποδομών των Λιμενικών Αρχών για την εύρυθμη λειτουργία τους και την προσφορά τους στην κοινωνία. –

ΤΟ Δ.Σ